Cristian Campan / 30.12.2023 / 15:30

butonul de deschidere a chatului

BUGETELE ROMÂNILOR DE SĂRBĂTORI CRESC FAȚĂ DE ANUL TRECUT, DAR NU ȘI CANTITATEA ȘI CALITATEA CUMPĂRĂTURILOR. CE SFATURI OFERĂ SPECIALIȘTII ÎN FINANȚE

Românii intenționează să cheltuiască de sărbători peste 1.300 lei, o sumă mai mare decât cea de anul trecut, conform unui studiu realizat de Revolut. Ȋnsă asta nu înseamnă și că vor cumpăra mai mult, având ȋn vedere că inflația a generat o creștere a prețurilor cu peste 8% ȋn acest an. Specialiștii ȋn finanțe recomandă cumpătare atunci când vine vorba de cheltuieli și evitarea ȋmprumuturilor excesive. Referitor la investițiile persoanelor fizice, reprezentanții companiei de consultanță financiară Mr. Finance spun că acestea au ajuns la o medie de 69 lei/lună și estimează că vor continua trendul ascendent și ȋn 2024.

,,Ȋntr-o perioadă de incertitudini financiare, cum este cea pe care o traversăm, trebuie să ȋnvățăm să ne bucurăm de sărbătorile de iarnă fără a pune prea mare presiune pe buget. Recomandat este să avem un echilibru în toate: și în plăcerile pe termen scurt, dar și în educația și planificarea financiară pe termen mai lung. Evitați împrumuturile excesive sau utilizarea în exces a cardurilor de credit, pentru că nu este un moment potrivit pentru a acumula datorii mari”, a declarat consultantul financiar Ion Soltinschi de la Mr.Finance.

undefined

Ultimul an a fost unul dificil din pesperspectiva inflației, care s-a plasat, în perioada decembrie 2022 - octombrie 2023, la 6,3%, în timp ce rata medie de modificare a prețurilor de consum în ultimele 12 luni a fost de 12%. Asta s-a întâmplat în contextul în care veniturile medii pe o gospodărie au scăzut în trimestrul al doilea cu 1% față de primele trei luni ale anului curent.

Comparativ cu luna octombrie 2022, prețul principalelor mărfuri și produse alimentare a crescut, în medie, cu 8,07%, iar prețurile produselor nealimentare au urcat cu 6,24%. Ȋn același timp, veniturile medii au avut o creștere sub rata inflației, ba chiar și o scădere de 1% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru al anului 2023.

Având în vedere faptul că mare parte din veniturile unei gospodării, respectiv 61,6%, se duc pe cheltuieli de consum, creșterea prețurilor din ultima perioadă a determinat o reducere a consumului individual și o orientare către produse mai ieftine, lucru evidențiat și de scăderea ponderii cheltuielilor de consum comparativ cu primul trimestru, când acestea erau de 62% din totalul veniturilor.

undefined

Românii investesc, ȋn medie, 69 lei/lună

Consultanții de la Mr. Finance recomandă românilor ca, înainte de a începe cumpărăturile, să își stabilească un buget realist pentru cadouri, mâncare, decorațiuni și alte cheltuieli legate de sărbători. Acest lucru îi va ajuta să evite excesele și să păstreze controlul asupra finanțelor personale, inclusiv prin orientarea către oferte și reduceri.

În urmă cu doi ani, românii alocau, în medie, doar 0,4% din veniturile lunare pentru investiții, însă acest procentaj s-a îmbunătățit semnificativ. Ȋn trimestrul al doilea din acest an a ajuns la 1,2%, echivalentul a 69 de lei pe lună. Potrivit reprezentanților Mr. Finance, în 2024 această sumă probabil va crește, deși este dificil de anticipat cu ce rată, iar cel mai bun sfat pentru consumatori este cumpătarea în privința cheltuielilor.

Este de dorit să ne disciplinăm financiar, să economisim și chiar să facem investiții. La acest capitol încă stăm destul de slab. În trimestrul al 2-lea, românii alocau, în medie, doar 1,2% din venituri spre investiții - circa 69 lei/lună. Este prea puțin pentru a ne construi o siguranță financiară și pe termen mai lung. Ȋn mod ideal, investițiile trebuie să reprezinte X% din veniturile lunare”, completează Ion Soltinschi.

Descrierea Companiei:

Mrfinance.ro este o platformă online care oferă utilizatorilor informații utile despre credite ipotecare sau credite nebancare, asigurări, utilități, investiții, criptomonede și tranzacții Forex. Prin serviciile companiei, aceștia pot compara prețurile instrumentelor financiare pe care vor să le acceseze. Mr.Finance pune la dispoziția românilor și opțiunea de a compara și evalua cele mai bune oferte de credite înainte de a le accesa efectiv, pentru a vedea care produs are costuri mai mici.

SHARE:

ULTIMELE ȘTIRI

Dec 30,15:30

Ce alternative au IT-iștii la Pilonul II de pensii după modificările codului fiscal? Investiția ȋn fonduri private vs. bani ,,ȋn mână”

Dec 8,08:37

ASEE ROMÂNIA MIZEAZĂ PE O POSIBILĂ CREȘTERE DE 5% A VENITURILOR DIN OBȚINEREA CERTIFICĂRII VEEAM COMPETENCY PROGRAM

Oct 26,07:05

Care sunt cele mai noi tendințe ale utilizării AI ȋn marketing

Oct 17,13:45

Depozit-Virtual, revoluția românească din comerțul cu materiale de construcții, vizează extinderea în trei state europene

Oct 17,13:11

Criza forței de muncă se adâncește. Ce trebuie să facă angajatorii pentru a atrage candidați calificați

Oct 12,08:27

Peste 60% dintre marketeri au integrat AI ȋn activitatea profesională. Adoptarea AI și principiile etice ȋn folosirea sa, discutate la Digicon 2023

Oct 2,09:34

IRCC CREȘTE ȘI TINDE SĂ EGALEZE ROBOR. CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CREDITELE ROMÂNILOR ȘI CE RECOMANDĂ SPECIALIȘTII ÎN FINANȚE

Sep 7,07:12

WORKSHOPURI, TURE FOTO ȘI ALTE SURPRIZE PENTRU PASIONAȚII DE FOTOGRAFIE, LA PHOTOSETUP IMAGEFEST

Sep 6,18:41

ALOCAȚIE COPII 2023: MODALITĂȚI DE ECONOMISIRE A ALOCAȚIEI COPIILOR PENTRU UN SPRIJIN FINANCIAR LA ÎNCEPUT DE DRUM

Sep 4,15:51

DIRECTORII INOVATORI DIN MARKETING, PASIONAȚI DE TRENDURI ȘI NOI TEHNOLOGII, SE REÎNTÂLNESC LA DIGICON 2023

Sep 1,14:19

FERMIERII ROMÂNI CAUTĂ SOLUȚII PENTRU SALVAREA PRODUCȚIEI PROPRII DE CEREALE PE FONDUL IMPORTURILOR IEFTINE DIN UCRAINA

Aug 24,17:44

Cele mai comune ȋnșelăciuni și cum să le eviți atunci când ȋți construiești o casă

Aug 21,13:04

Românii sunt tot mai interesați de cursuri pentru dezvoltare personală

Aug 18,16:06

DR. EGON CHOLAKIAN SE ADRESEAZĂ ÎN MOD PUBLIC LIDERILOR MONDIALI DESPRE DEZVOLTAREA FĂRĂ PRECEDENT A EVENIMENTELOR CLIMATICE DISTRUGĂTOARE

Aug 14,11:41

Analiză: Top Cinci Cele Mai Bune Credite De Nevoi Personale În Trimestrul Al Treilea Din 2023

CELE MAI CITITE ȘTIRI

Două dintre cele mai mari agenții de Digital Marketing - MoLoSo Agency și SEOcupcake își unesc forțele

Echipă de români lansează o platformă de NFT-uri bazată pe Inteligență Artificială

Coșurile Bokashi Organko, soluție eficientă de colectare separată și valorificare a bio-deșeurilor ca bază pentru compost, disponibile în România