Asociația Viitor Plus / 15.11.2021 / 11:08

8.000 de kilograme de materiale reciclabile au fost salvate de la groapa de gunoi de elevii din Sectorul 2

Elevii și profesorii de la Școala Gimnazială ,,Tudor Arghezi” sunt campionii proiectului derulat de Asociația Viitor Plus, prin programul Recicleta și cofinanțat de Primăria Sectorului 2. Au strâns, în total, 2.396 kg de materiale reciclabile.

În doar o lună, toți elevii și profesorii înscriși în concursul „Reciclează cu noi pentru Sectorul 2” au reușit să colecteze separat peste 8.000 de kilograme de materiale reciclabile:

  • Hârtie – 6.710 kg
  • Carton – 879 kg
  • Plastic – 500 kg
  • Aluminiu – 28 kg

TOTAL: 8.117 kg

La acțiunea desfășurată în 20 de școli din Capitală au participat 90 de cadre didactice și peste 2.500 de elevi. Aceasta vine în contextual în care România trebuia deja să facă pași rapizi pentru a ajunge la rata de 50% a colectării separate, asumată pentru anul 2020. Cele mai recente date Eurostat arată însă că reciclăm puțin peste 11% din totalul deșeurilor produse.

Proiectul, derulat în perioada 15 septembrie – 15 noiembrie 2021, a avut rolul de conștientizare și educație pentru protecția mediului. Acesta a constat în ore de educație pentru protecția mediului printr-un consum responsabil, bazat pe reducerea acestuia și reutilizarea a ceea ce avem deja, încurajarea folosirii transportului alternativ și a menținerii curățeniei în Sectorul 2.

,,Copiii noștri au nevoie să înțeleagă azi despre modalitățile responsabile în care să ne purtăm față de resursele planetei, pentru a avea un viitor mâine. Investiția în educația lor pentru mediu inspiră și adulții din jurul lor. Ne bucurăm am avut oportunitatea să derulăm în sectorul 2 un astfel de program educațional adresat școlilor de aici, prin care copii au învățat despre reciclare avand la dispoziție un sistem de colectare prietenos cu mediul – Recicleta. În doar o lună de zile, cargo-tricicletele Viitor Plus au salvat de la școli peste 8.000 de kilograme de materiale de la groapa de gunoi, preponderent hârtie, și le-au transportat spre reciclare fără să polueze străzile orașului. Mulțumim Primariei Sectorului 2 pentru susținerea acestui proiect și pentru implicarea în tranziția către o economie circulară.” a declarat Teia Ciulacu, Președinte Viitor Plus.

Cele 5 unități de învățământ finaliste în concurs au câștigat premii în valoare de 30.000 lei:

  • locul I – 10.000 de lei pentru Școala Gimnazială ,,Tudor Arghezi”
  • locul II – 5.000 de lei pentru Colegiul Național ,,Cantemir Vodă”
  • locul III – 3.000 de lei pentru Școala Gimnazială nr. 62
  • 2 mențiuni în valoare de 1.000 de lei pentru: Școala Gimnazială nr. 4 și Colegiul Național ,,Victor Babeș”.

Câștigătorii de la Școala Gimnazială ,,Tudor Arghezi” vor investi cei 10.000 lei într-un sistem de filtrare a apei din rețea pentru a asigura apă potabilă îmbunătățită și reducere aprentei de carbon prin transport și ambalaje cauzate de apa îmbuteliată.

„Am participat la acest proiect din convingerea că reciclarea este o condiție esențială a vieții noastre pe acest Pământ. Suntem o școală care a înțeles acest lucru, atât noi profesorii cât și elevii noștri. Am reușit să mobilizam foarte multe familii in acest proiect, trimițând-le inițial o scrisoare tuturor, în care ii rugam să ne sprijine la colectarea cât mai multor materiale reciclabile. Apoi am realizat, la foarte multe clase, sesiuni de informare despre acest proiect, în care le-am explicat copiilor ce și cum trebuie colectat separat pentru reciclare. Iar faptul că am spus tuturor că este un concurs la mijloc și că ne dorim să îl câștigăm, a fost elementul esențial, care i-a determinat pe toți să contribuie la atingerea scopului final: câștigarea marelui premiu. Acum, ne gândim să investim acest fond într-un într-un sistem de filtrare a apei din rețea pentru a asigura apă potabilă îmbunătățită și reducerea poluării generată de transportul și ambalajele din plastic aferente apei îmbuteliate. Mulțumim Recicleta și Primăria Sector 2!” a declarat doamna profesoară Georgeta Șerban, coordonator proiect de reciclare la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi”.

Unitățile de învățământ câștigătoare vor cheltui aceste sume pentru servicii, produce și/sau sisteme destinate protecției mediului, reamenajarea spațiilor verzi, investiții care să reducă consumul de apă și energie, precum și digitalizare.

Foto: desen de Denisa Coman, clasa a VII-a B

Despre companie: Recicleta este o inițiativă Viitor Plus. Asociația Viitor Plus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 15 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea și Biroul Eco. Viitor Plus – pentru oameni și natură

SHARE:

ULTIMELE ȘTIRI

13:14

Viitor Plus lansează prima campanie de informare despre reciclarea din București

11:28

Bilanț Black Friday 2021: Curierii au ridicat peste 2 milioane de comenzi de la retaileri, ȋn primul weekend de BF

10:11

Producătorul român de echipamente de ski, Strindberg, câștigă teren în fața brandurilor internaționale

09:06

Creșteri în vânzări, scădere pe bonul mediu. Românii aleg produse de home&deco accesibile, dar cu un design deosebit

11:40

O nouă criptomonedă românească intră pe piața virtuală. Un tânăr de 19 ani în spatele tehnologiei inovatoare

09:46

Elevii și profesorii de la Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” pot învăța tehnologiile educaționale 4.0 în cel de-al șaptelea SmartLab

11:23

Karpaten Turism, vânzări de peste 2 milioane euro, la Târgul de Turism. Ce destinații au ales românii.

13:00

Magazinul online WatchShop estimează creșteri cu 50% de Black Friday 2021 față de anul trecut

15:03

Peste 4.000 de pacienți cu COVID19 vor fi tratați cu ajutorul concentratoarelor și măștilor de oxigen donate către 67 de spitale

12:09

Corporațiile caută tot mai des cursuri integrate de formare pentru angajații lor

08:09

Campanie anti bullying cu milioane de vizualizări lansată de vloggerul Vlad Vaida

13:15

Instant Factoring se extinde în Serbia. Peste 55 mil. EUR valoarea facturilor achitate pe piața din România

09:30

ANAF actualizează lista marilor contribuabili. Ce obligații suplimentare aduc în cazul majorității companiilor cu cifră de afaceri peste 10 mil. euro

14:10

Turiştii români pot călători mai uşor ȋn Thailanda. Avantajele unei vacanṭe de vis ȋn această perioadă

13:57

Verdino Green Foods își mărește capitalul cu ajutorul BlackPeak Capital și vizează vânzări de 100 de milioane de euro în cinci ani

CELE MAI CITITE ȘTIRI

Altex România lansează Altex Travel, în parteneriat cu touroperatorul Karpaten Turism

Inovație în comerțul online românesc, cu comisioane de procesare a plăților la jumătate și decontări mai rapide

Pe 7 si 8 octombrie, Webstock aduce noile tendinte din social media