SELECTIVE CAPITAL / 01.11.2022 / 11:45

butonul de deschidere a chatului

OPORTUNTĂŢILE PE PIAȚA DE CAPITAL ÎN 2023: LISTĂRILE CONTINUĂ, DISPAR SPECULATORII ŞI INTRĂ ÎN ACŢIUNE INVESTITORII CU EXPERIENŢĂ

Piața de capital s-a schimbat radical în 2022 față de anul trecut, iar investitorii care au mizat pe câștiguri rapide și facile, atrași de excesele de evaluare ale unor active sau companii, încep să dispară din cauza scăderii valorii tuturor activelor financiare care erau extrem de căutate cu un an în urmă. Atenția investitorilor s-a deplasat de la afacerile inovative ”spectaculoase” către sectoare precum cel financiar, industrial, al energiei alternative, sănătate și tehnologie, iar această tendință va continua și în 2023.

„Banii nu mai sunt ieftini, iar scumpirea lor prin dobânzi probabil că va persista cel puțin în 2023. Cu toate acestea, chiar dacă este o politică restrictivă prin care masa monetară se diminuează, 2023 ar trebui să vină cu mai multă predictibilitate, iar aceasta poate susține eșafodajul unei mai mari clarități în investiții pentru că evaluările capătă substanță. Companiile care reușesc să demonstreze o disciplină financiară, cu decizii de tăieri de costuri, vor fi recompensate cu atenție din partea investitorilor. Era promisiunilor inovative spectaculoase a apus, iar acum, cu picioarele pe pământ, putem privi cu mai mare încredere la sectoare cum ar fi cel financiar, industrial, al energiei alternative, sănătate și chiar al tehnologiei cu utilitate și aplicabilitate evidentă”, spune Șerban Florea, fondatorul Selective Capital.

Anul trecut, bursele de valori din întreaga lume au înregistrat un număr record de listări, stimulate de accesul ușor la capital și de apetitul de risc al investitorilor. În 2022, în schimb, această evoluție s-a oprit și a fost înlocuită de panică printre investitorii care sperau să înregistreze câștiguri rapide și facile. Drept urmare și numărul investitorilor activi este în scădere.

Spre exemplu, politica monetară de creștere a dobânzilor în Statele Unite a făcut ca piața de capital nord-americană a Ofertelor Publice Primare să aibă cea mai slabă evoluție din 2017. Dacă în 2020 s-au înregistrat 480 noi listări, în 2021 a fost consemnat un record absolut de 1.035 de listări, în timp ce anul acesta au fost inițiate doar 168 de listări, cu volume atrase reduse.

România a traversat aceeași perioadă de scădere a listărilor la bursă, de la 23 în 2021 la doar 9 în cursul anului curent. Dar fiind o piață de capital în dezvoltare, într-o altă categorie față de piețele consacrate din lume, are încă potențialul de a atrage noi emitenți.

În 2022 a fost consemnată cea mai slabă performanță a portofoliului clasic de 60-40 (60% în acțiuni, 40% în obligațiuni) pe care fondurile de administrare obișnuiesc să-l gestioneze. De asemenea, prețurile acțiunilor au scăzut în medie cu 20%, valoarea obligațiunilor guvernamentale s-a diminuat cu aproximativ 10%, iar prețul aurului este în scădere cu un procent similar.

Totodată, fondurile mutuale și fondurile liber tranzacționabile (ETF) de acțiuni, obligațiuni și mărfuri au cunoscut o ieșire de capital de 332 de miliarde de dolari de la începutul anului, comparativ cu un aport de capital de 876 de miliarde de dolari anul trecut.

„Investitorii care au supraviețuit ultimilor doi ani – 2021 și 2022 – au avut șansa să înțeleagă mult mai multe despre bursă decât au înțeles alți investitori în cei zece ani scurși din 2009 până în 2019. Dacă începeai să investești pentru prima oară în 2021, fațeta pe care o vedeai era doar a câștigului ușor obținut determinat de povești de succes, în care inovația spectaculoasă era numitorul comun pentru creșterea fulminantă a acțiunilor companiilor. Cred că finalul anului 2022 și începutul anului 2023 vor reprezenta o perioadă a deciziilor asumate, iar orizontul de timp necesar obținereii randamentelor de până acum poate fi chiar si de peste 2 ani, din cauza unei posibile recesiuni globale. Poveștile sunt importante și parte a viziunii în orice model de business, însă diferența dintre o companie bună și una falimentară este capacitatea puterii de execuție. Când această execuție își pierde interesul, în analiza de investiții apar baloanele de săpun ca cel din anul 2000, iar acum, cel din 2021. O dată cu ele numărul investitorilor activi crește cu oportuniștii de ocazie care împing prețurile tot mai sus. Investitorii cu experiență știu că, după astfel de evoluții, vor apărea noi oportunități și așteaptă momentul în care să își plaseze disponibilitățile financiare în piață, pe baza analizei risc versus câștig.”, adaugă Șerban Florea, fondatorul Selective Capital.

LINK VIDEO: https://www.youtube.com/channel/UCrLu2zFPBI1HaOKis8q-n8g

Descrierea Companiei:

Selective Capital este consultant de investiții pe piața de capital și își propune să fie puntea de legătură care oferă suportul necesar investitorului, astfel încât acesta să fie informat, să înțeleagă și să acționeze conștient pe piața bursieră. Fondatorul companiei, Șerban Florea, are o experiență de peste 20 de ani de tranzacționare pe bursele de valori. 

SHARE:

ULTIMELE ȘTIRI

Dec 30,15:30

Ce alternative au IT-iștii la Pilonul II de pensii după modificările codului fiscal? Investiția ȋn fonduri private vs. bani ,,ȋn mână”

Dec 30,15:30

BUGETELE ROMÂNILOR DE SĂRBĂTORI CRESC FAȚĂ DE ANUL TRECUT, DAR NU ȘI CANTITATEA ȘI CALITATEA CUMPĂRĂTURILOR. CE SFATURI OFERĂ SPECIALIȘTII ÎN FINANȚE

Dec 8,08:37

ASEE ROMÂNIA MIZEAZĂ PE O POSIBILĂ CREȘTERE DE 5% A VENITURILOR DIN OBȚINEREA CERTIFICĂRII VEEAM COMPETENCY PROGRAM

Oct 26,07:05

Care sunt cele mai noi tendințe ale utilizării AI ȋn marketing

Oct 17,13:45

Depozit-Virtual, revoluția românească din comerțul cu materiale de construcții, vizează extinderea în trei state europene

Oct 17,13:11

Criza forței de muncă se adâncește. Ce trebuie să facă angajatorii pentru a atrage candidați calificați

Oct 12,08:27

Peste 60% dintre marketeri au integrat AI ȋn activitatea profesională. Adoptarea AI și principiile etice ȋn folosirea sa, discutate la Digicon 2023

Oct 2,09:34

IRCC CREȘTE ȘI TINDE SĂ EGALEZE ROBOR. CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CREDITELE ROMÂNILOR ȘI CE RECOMANDĂ SPECIALIȘTII ÎN FINANȚE

Sep 7,07:12

WORKSHOPURI, TURE FOTO ȘI ALTE SURPRIZE PENTRU PASIONAȚII DE FOTOGRAFIE, LA PHOTOSETUP IMAGEFEST

Sep 6,18:41

ALOCAȚIE COPII 2023: MODALITĂȚI DE ECONOMISIRE A ALOCAȚIEI COPIILOR PENTRU UN SPRIJIN FINANCIAR LA ÎNCEPUT DE DRUM

Sep 4,15:51

DIRECTORII INOVATORI DIN MARKETING, PASIONAȚI DE TRENDURI ȘI NOI TEHNOLOGII, SE REÎNTÂLNESC LA DIGICON 2023

Sep 1,14:19

FERMIERII ROMÂNI CAUTĂ SOLUȚII PENTRU SALVAREA PRODUCȚIEI PROPRII DE CEREALE PE FONDUL IMPORTURILOR IEFTINE DIN UCRAINA

Aug 24,17:44

Cele mai comune ȋnșelăciuni și cum să le eviți atunci când ȋți construiești o casă

Aug 21,13:04

Românii sunt tot mai interesați de cursuri pentru dezvoltare personală

Aug 18,16:06

DR. EGON CHOLAKIAN SE ADRESEAZĂ ÎN MOD PUBLIC LIDERILOR MONDIALI DESPRE DEZVOLTAREA FĂRĂ PRECEDENT A EVENIMENTELOR CLIMATICE DISTRUGĂTOARE

CELE MAI CITITE ȘTIRI

Două dintre cele mai mari agenții de Digital Marketing - MoLoSo Agency și SEOcupcake își unesc forțele

Echipă de români lansează o platformă de NFT-uri bazată pe Inteligență Artificială

Coșurile Bokashi Organko, soluție eficientă de colectare separată și valorificare a bio-deșeurilor ca bază pentru compost, disponibile în România