Chris Simion Mercurian - Construim un teatru, dar și o comunitate. Ziduri poate ridica oricine. Noi naștem un spirit.
LIFESTYLECum ți-a venit ideea de afacere?
De 75 de ani nu s-a mai construit un teatru din inițiativă privată. E momentul ca acest ONG să o facă.
Cum ai dezvoltat afacerea/proiectul?
Din 2017 facem campanii de strângere de fonduri. Cu doi ani pauză. 2018 - pentru că am avut eu un cancer de sân și nu am vrut să amestec borcanele - și 2020 - că ne-a pus pandemia pe hold. Dar în 2021 am demarat campania „Vindem cărămizi. Construim un teatru” pe site-ul nostru www.grivita53.ro. Modelăm cărămizi-ctitor pe care scriem numele celui care le achiziționează, le livrăm la domiciliu, iar când teatrul e gata, trecem numele și în foaier. Construim un teatru și o comunitate în același timp. Ziduri poate ridica oricine. Noi naștem un spirit. Cred că transparența este una dintre valorile cele mai importante ale proiectului. Cred în echipă și în oameni, în comunitate și cred că ÎMPREUNĂ putem face imposibilul posibil.
Cum ai finanțat afacerea/proiectul?
200.000 euro i-am donat în urma vânzării casei bunicii mele. Apoi am început campania de strângere de fonduri și ctitori. Acest ONG poate atrage după sine parteneriate, sponsorizări, donații care să sprijine realizarea construcției. În acest ONG poate intra orice ctitor care își dorește și o continuitate.
Ce cifră de afaceri ai atins?
Până în prezent am strâns 300.000 euro. Proiectul este bugetat la 2.000.000 euro, cu tot cu aparatură tehnică necesară dotării teatrului.
Care sunt principalele provocări?
Modalitățile prin care să facem cunoscut proiectul și să atragem ctitori. Vânzarea proiectului, pe scurt. Cărămidă cu cărămidă, om cu om putem duce la bun sfârșit acest demers de inspirație, credință și curaj, care poate aduna oamenii și îi poate ține împreună. Acum este momentul ca generația noastră să lase moștenire un astfel de exemplu - atât pentru copii, nepoți, familie, prieteni, dar și pentru societatea noastră.
Care sunt previziunile de business?
Pentru viitorul apropiat, dedicăm Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie, construcției teatrului Grivița 53. 33 de artiști consacrați urcă pe aceeași scenă având același scop: să invite iubitorii de teatru să se alăture comunității G53, comunitatea celor care au ales să construiască un teatru de la zero după 75 de ani. Ultima inițiativă privată în acest sens a fost semnată de Liviu Ciulei în 1946. Oana Pellea, Marius Manole, Maia Morgenstern, Marian Râlea, George Ivașcu, Rodica Mandache, Adriana Trandafir, Medeea Marinescu, Tudor Aaron Istodor, Maria Miu sunt doar câteva din numele pe care urmează să le vedeți pe scenă sâmbătă 27 martie, de la ora 18 la 21, într-un spectacol care are ca scop strângerea de fonduri pentru construcția teatrului Grivița 53 – primul teatru construit împreună de la zero. Spectacolul G53 nu are o poveste prestabilită, se naște singur. Este gândit sub formă de puzzle, fiecare actor vine cu o parte din sufletul lui, fiecare moment are ca miză să devină un manifest G53. Cu siguranță teatrul nu poate multe, nu poate opri pandemia, nu poate schimba sisteme politice, nu poate opri atrocitățile, nu poate schimba lumea. Dar poate schimba vieți, poate schimba oameni. Și mai poate ceva esențial - poate da speranță, bucurie, emoție, poate crea întâlniri magice.
Descrierea Companiei: Asociația Culturală Grivița 53 a fost înființată în 2017 cu scopul strângerii de fonduri pentru proiectul Grivița 53 - primul teatru construit împreună. Proiectul este susținut de personalități care fac performanță în domeniul lor de activitate. S-au alăturat inițiativei de la început, de când Chris Simion a vândut casa bunicii și cu banii câștigați a cumpărat terenul pentru construcție. „Grivița 53 nu e doar un demers cultural, ci și unul civic. Fiecare om poate deveni ctitor”, susține inițiatoarea campaniei.