Cristina Profeanu / 27.07.2022 / 18:28

Angajații români vor salarii mai mari, dar nu știu să le ceară

Angajații din România preferă să și caute alt loc de muncă decât să ceară angajatorului un salariu mai mare. Aproximativ 70% dintre persoanele angajate care vor să își schimbe locul de muncă se așteaptă la venituri cu cel puțin 20% mai mari, dar se feresc să solicite o mărire din partea actualului angajator. Cea mai mare fluctuație de personal se înregistrează în domeniile: resurse umane și contabilitate.

Salariile reprezintă un subiect sensibil, mai ales în această perioadă, când multe firme se confruntă cu dificultăți financiare din cauza inflației și a costurilor în continuă creștere. Modificările recente ale Codului Fiscal, care vor pune presiuni suplimentare pe angajatorii mici și mijlocii, creează și mai multă incertitudine în legătură cu modul în care vor evolua relațiile de muncă și salarizarea angajaților.

,,Aproximativ 70% dintre candidații cu care intrăm în contact își doresc salarii cu cel puțin 20% mai mari de la următorul loc de muncă. Însă mulți ezită să ceară argumentat salarii mai mari și preferă să plece direct din actuala poziție. Este o situație cumva paradoxală, pentru că mulți candidați spun că motivul pentru care renunță la un loc de muncă este lipsa majorării salariului, dar ei nici măcar nu cer o mărire. Dar, fie că este vorba de replacement sau de poziții noi, în contabilitate și HR se observă cea mai mare cerere. Acestea sunt domeniile în care am recrutat cel mai mult în acest an”, declară Cristina Profeanu, Consultant Resurse Umane , Trainer și Coach autorizat în domeniul resurselor umane.

În timp ce 42% dintre angajați spun că sunt necesare creșteri salariale pentru a aborda fluctuația personalului, doar 18% dintre angajatori consider acest aspect ca fiind important. Totodată, 43% dintre salariați declară că sunt dispuși să renunțe la locul de muncă actual în următoarele 12 luni, potrivit unui studiu realizat de EY pe un eșantion de 1.500 de lideri de afaceri, peste 17.000 de angajați din 22 de țări și 26 de sectoare industriale.

Pentru a-și fideliza angajații valoroși, o mare parte a angajatorilor au început să pună mai mult accent pe flexibilitatea programului. Totodată, oferă beneficii inexistente în perioada pre-pandemică, precum creșterea numărului zilelor de concediu, tichete cadou, bugete pentru formare profesională și munca de acasă sau în sistem hibrid.

O presiune suplimentară este cauzată și de scăderea record a numărului de angajați din România. Dacă în 2019, în România erau angajate 4,2 milioane de persoane (similar cu anul 2018), în 2020 numărul acestora s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar în 2021 a ajuns la aproximativ 3,8 milioane persoane, conform unui studiu realizat de termene.ro.

De aceea, este esențial ca între angajator și angajați să existe o comunicare cât mai deschisă despre evoluția companiei, sunt de părere experții în resurse umane. Angajatorii trebuie să traseze echipei obiective cât mai clare și care să fie realizabile, dar și să ofere un program de muncă flexibil care să le permită angajaților să păstreze echilibrul între viața profesională și cea personală.

„În general, din experiențele noastre cu persoanele pe care le recrutăm, observăm un tipar în privința modului în care angajații cer salarii mai mari: îi spun angajatorului că vor o creștere de salariu, acesta le promite această majorare fără însă a menționa un termen concret. În foarte multe cazuri, această majorare a salariului nu are loc, iar angajatul demisionează. Recomandarea mea este ca atunci când solicită un salariu mai mare, angajatul ar trebui să își monitorizeze mai atent contribuția directă în realizările firmei, astfel încât să aibă argumente concrete pe care să le prezinte angajatorilor”, adaugă Cristina Profeanu.

Despre companie: Agenția de recrutare cristinaprofeanu.ro recrutează și selectează candidații în vederea angajării, oferă coaching de carieră pentru candidații care vor reconversie profesională sau sunt la început de drum, organizează workshop-uri de comunicare specifică mediului de business.

SHARE:

ULTIMELE ȘTIRI

Jul 27,15:30

Platforma dezvoltată de compania românească Reporting Center va fi utilizată de FinTech-ul unicorn Ebury pentru raportările către BNR

Jul 27,13:27

54 de trasee de drumeție disponibile în Anii Drumeției, cea mai nouă aplicație dedicată ecoturismului și experiențelor autentice din Județul Sibiu

Jul 25,11:00

Danubius se alătură comunității Stup a Băncii Transilvania pentru sprijinirea micilor antreprenori

Jul 20,14:11

Companiile pot economisi până la 20% prin reducerea costurilor de transport folosind containerele shipper-owned

Jul 19,14:08

Start-up-urile și IMM-urile pot accesa servicii externalizate de digital marketing on-demand

Jul 14,07:46

Asseco SEE devine una dintre cele mai sigure companii de soluții informatice prin obținerea certificării Microsoft Threat Protection

Jul 13,12:53

Firmele care investesc în comerțul online atrag cu 30% mai mulți clienți

Jul 13,11:41

Companiile din România au avut cel mai mic număr de angajați, ȋn 2021. Care sunt industriile cu cele mai mari scăderi

Jul 7,12:55

AirConnect, cea mai nouă companie aeriană românească, începe activitatea ȋn iulie

Jul 6,10:52

2021, anul contrastelor ȋn business: cel mai mic număr de companii funcționale, dar și cele mai mari venituri și profituri

Jul 4,10:28

Experții vor să afle cum văd copiii școala pentru a crea meseriile viitorului și după nevoile lor

Jun 30,12:41

Companiile românești pot accesa 126 de milioane de Euro prin Southeast Europe Growth Equity Fund, finanțat de BlackPeak Capital

Jun 30,10:13

Experții vor să afle cum văd copiii școala pentru a crea meseriile viitorului și după nevoile lor

Jun 23,12:56

Studiu: Aproape 50% dintre chiriașii din România întârzie cu plata chiriei

Jun 23,07:26

Prăbușirea pieței criptomonedelor și NFT-urilor obligă investitorii să ia decizii informate

CELE MAI CITITE ȘTIRI

Două dintre cele mai mari agenții de Digital Marketing - MoLoSo Agency și SEOcupcake își unesc forțele

Echipă de români lansează o platformă de NFT-uri bazată pe Inteligență Artificială

Coșurile Bokashi Organko, soluție eficientă de colectare separată și valorificare a bio-deșeurilor ca bază pentru compost, disponibile în România