Cristina Profeanu / 27.07.2022 / 18:28

butonul de deschidere a chatului

Angajații români vor salarii mai mari, dar nu știu să le ceară

Angajații din România preferă să și caute alt loc de muncă decât să ceară angajatorului un salariu mai mare. Aproximativ 70% dintre persoanele angajate care vor să își schimbe locul de muncă se așteaptă la venituri cu cel puțin 20% mai mari, dar se feresc să solicite o mărire din partea actualului angajator. Cea mai mare fluctuație de personal se înregistrează în domeniile: resurse umane și contabilitate.

Salariile reprezintă un subiect sensibil, mai ales în această perioadă, când multe firme se confruntă cu dificultăți financiare din cauza inflației și a costurilor în continuă creștere. Modificările recente ale Codului Fiscal, care vor pune presiuni suplimentare pe angajatorii mici și mijlocii, creează și mai multă incertitudine în legătură cu modul în care vor evolua relațiile de muncă și salarizarea angajaților.

,,Aproximativ 70% dintre candidații cu care intrăm în contact își doresc salarii cu cel puțin 20% mai mari de la următorul loc de muncă. Însă mulți ezită să ceară argumentat salarii mai mari și preferă să plece direct din actuala poziție. Este o situație cumva paradoxală, pentru că mulți candidați spun că motivul pentru care renunță la un loc de muncă este lipsa majorării salariului, dar ei nici măcar nu cer o mărire. Dar, fie că este vorba de replacement sau de poziții noi, în contabilitate și HR se observă cea mai mare cerere. Acestea sunt domeniile în care am recrutat cel mai mult în acest an”, declară Cristina Profeanu, Consultant Resurse Umane , Trainer și Coach autorizat în domeniul resurselor umane.

În timp ce 42% dintre angajați spun că sunt necesare creșteri salariale pentru a aborda fluctuația personalului, doar 18% dintre angajatori consider acest aspect ca fiind important. Totodată, 43% dintre salariați declară că sunt dispuși să renunțe la locul de muncă actual în următoarele 12 luni, potrivit unui studiu realizat de EY pe un eșantion de 1.500 de lideri de afaceri, peste 17.000 de angajați din 22 de țări și 26 de sectoare industriale.

Pentru a-și fideliza angajații valoroși, o mare parte a angajatorilor au început să pună mai mult accent pe flexibilitatea programului. Totodată, oferă beneficii inexistente în perioada pre-pandemică, precum creșterea numărului zilelor de concediu, tichete cadou, bugete pentru formare profesională și munca de acasă sau în sistem hibrid.

O presiune suplimentară este cauzată și de scăderea record a numărului de angajați din România. Dacă în 2019, în România erau angajate 4,2 milioane de persoane (similar cu anul 2018), în 2020 numărul acestora s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar în 2021 a ajuns la aproximativ 3,8 milioane persoane, conform unui studiu realizat de termene.ro.

De aceea, este esențial ca între angajator și angajați să existe o comunicare cât mai deschisă despre evoluția companiei, sunt de părere experții în resurse umane. Angajatorii trebuie să traseze echipei obiective cât mai clare și care să fie realizabile, dar și să ofere un program de muncă flexibil care să le permită angajaților să păstreze echilibrul între viața profesională și cea personală.

„În general, din experiențele noastre cu persoanele pe care le recrutăm, observăm un tipar în privința modului în care angajații cer salarii mai mari: îi spun angajatorului că vor o creștere de salariu, acesta le promite această majorare fără însă a menționa un termen concret. În foarte multe cazuri, această majorare a salariului nu are loc, iar angajatul demisionează. Recomandarea mea este ca atunci când solicită un salariu mai mare, angajatul ar trebui să își monitorizeze mai atent contribuția directă în realizările firmei, astfel încât să aibă argumente concrete pe care să le prezinte angajatorilor”, adaugă Cristina Profeanu.

Descrierea Companiei: Agenția de recrutare cristinaprofeanu.ro recrutează și selectează candidații în vederea angajării, oferă coaching de carieră pentru candidații care vor reconversie profesională sau sunt la început de drum, organizează workshop-uri de comunicare specifică mediului de business.

SHARE:

ULTIMELE ȘTIRI

Dec 30,15:30

Ce alternative au IT-iștii la Pilonul II de pensii după modificările codului fiscal? Investiția ȋn fonduri private vs. bani ,,ȋn mână”

Dec 30,15:30

BUGETELE ROMÂNILOR DE SĂRBĂTORI CRESC FAȚĂ DE ANUL TRECUT, DAR NU ȘI CANTITATEA ȘI CALITATEA CUMPĂRĂTURILOR. CE SFATURI OFERĂ SPECIALIȘTII ÎN FINANȚE

Dec 8,08:37

ASEE ROMÂNIA MIZEAZĂ PE O POSIBILĂ CREȘTERE DE 5% A VENITURILOR DIN OBȚINEREA CERTIFICĂRII VEEAM COMPETENCY PROGRAM

Oct 26,07:05

Care sunt cele mai noi tendințe ale utilizării AI ȋn marketing

Oct 17,13:45

Depozit-Virtual, revoluția românească din comerțul cu materiale de construcții, vizează extinderea în trei state europene

Oct 17,13:11

Criza forței de muncă se adâncește. Ce trebuie să facă angajatorii pentru a atrage candidați calificați

Oct 12,08:27

Peste 60% dintre marketeri au integrat AI ȋn activitatea profesională. Adoptarea AI și principiile etice ȋn folosirea sa, discutate la Digicon 2023

Oct 2,09:34

IRCC CREȘTE ȘI TINDE SĂ EGALEZE ROBOR. CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CREDITELE ROMÂNILOR ȘI CE RECOMANDĂ SPECIALIȘTII ÎN FINANȚE

Sep 7,07:12

WORKSHOPURI, TURE FOTO ȘI ALTE SURPRIZE PENTRU PASIONAȚII DE FOTOGRAFIE, LA PHOTOSETUP IMAGEFEST

Sep 6,18:41

ALOCAȚIE COPII 2023: MODALITĂȚI DE ECONOMISIRE A ALOCAȚIEI COPIILOR PENTRU UN SPRIJIN FINANCIAR LA ÎNCEPUT DE DRUM

Sep 4,15:51

DIRECTORII INOVATORI DIN MARKETING, PASIONAȚI DE TRENDURI ȘI NOI TEHNOLOGII, SE REÎNTÂLNESC LA DIGICON 2023

Sep 1,14:19

FERMIERII ROMÂNI CAUTĂ SOLUȚII PENTRU SALVAREA PRODUCȚIEI PROPRII DE CEREALE PE FONDUL IMPORTURILOR IEFTINE DIN UCRAINA

Aug 24,17:44

Cele mai comune ȋnșelăciuni și cum să le eviți atunci când ȋți construiești o casă

Aug 21,13:04

Românii sunt tot mai interesați de cursuri pentru dezvoltare personală

Aug 18,16:06

DR. EGON CHOLAKIAN SE ADRESEAZĂ ÎN MOD PUBLIC LIDERILOR MONDIALI DESPRE DEZVOLTAREA FĂRĂ PRECEDENT A EVENIMENTELOR CLIMATICE DISTRUGĂTOARE

CELE MAI CITITE ȘTIRI

Două dintre cele mai mari agenții de Digital Marketing - MoLoSo Agency și SEOcupcake își unesc forțele

Echipă de români lansează o platformă de NFT-uri bazată pe Inteligență Artificială

Coșurile Bokashi Organko, soluție eficientă de colectare separată și valorificare a bio-deșeurilor ca bază pentru compost, disponibile în România