Cristian Campan / 02.10.2023 / 09:34

butonul de deschidere a chatului

IRCC CREȘTE ȘI TINDE SĂ EGALEZE ROBOR. CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CREDITELE ROMÂNILOR ȘI CE RECOMANDĂ SPECIALIȘTII ÎN FINANȚE

IRCC, indicele după care se calculează dobânda pentru creditele acordate în lei, aplicat pentru trimestrul al patrulea al acestui an se va situa, conform calculelor preliminare, în jurul valorii de 5,96%, în creștere ușoară comparativ cu nivelul de 5,94% consemnat în trimestrul al treilea. Astfel, IRCC tinde să se egaleze cu ROBOR-ul, care este în prezent de 6,40%. În acest context, principala recomandare a specialiștilor pentru români este aceea ca în perioada următoare, dacă nu este vreo urgență care nu suportă amânare, să se abțină de la accesa credite noi, mai ales credite ipotecare.

Deși se pare că valoarea IRCC s-a plafonat, având în vedere că în ultimele trimestre acesta a avut variații mici, în următoarea perioadă cetățenii ar trebui să fie atenți la bugetele lor și la creditele pe care le au. Încă suntem într-o perioadă foarte incertă, cu război la graniță, cu inflație mare, lucruri care pot să ne afecteze veniturile și coșul de consum, creditele fiind o povara suplimentară pe care o luăm. Dobânzile la credite sunt foarte mari. Pentru un credit ipotecar cu dobândă variabilă, DAE poate să ajungă aproape de 9-10%. O dobândă de 9% pe o perioadă de 30 de ani, înseamnă un total de rambursat de 3 ori mai mare față de suma împrumutată”, declară Ion Soltinschi, consultant și planificator financiar la Mr. Finance.

Deși impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ, acesta poate fi un indicator al faptului că dobânzile se plafonează și încă nu putem să ne așteptăm la scăderi sesizabile a ratelor în viitoarele trimestre.

Creșterea IRCC va genera și o creștere ușoară a ratelor aferente creditelor cu dobândă variabilă. De exemplu, pentru un credit de 350.000 de lei accesat pe o perioadă de 30 de ani, rata va crește cu 5 lei din luna octombrie. Deși în ultimii doi ani a crescut în continuu, IRCC a avut variații destul de mici în 2023, iar în trimestrul precedent chiar a consemnat o ușoară scădere. Cu toate acesta, începând cu luna octombrie, acesta va crește din nou. Pe de altă parte, în încercarea de a atrage noi clienți, multe bănci au oferte de credit ipotecar cu dobanda fixă de 5,99% sau 6,19%, ceea ce reprezintă posibile opțiuni bune pentru refinanțare.

De exemplu, la un credit de 350.000 de lei, accesat pe o perioadă de 30 de ani cu dobândă variabilă, rata actuală este de circa 2.700 de lei. Dacă acest credit este refinanțat la o dobândă fixă de 6%, rata va scădea la 2.100 de lei, ceea ce înseamnă o economie de 600 lei pe lună - bani care pot fi definitorii în această perioadă.

Pe lângă asta, să fim atenți la gradul de îndatorare. Deși gradul maxim este de 40% - un prag destul de mare și chiar periculos, recomandat este ca ratele aferente creditelor să nu depășească 25-30% din venitul nostru lunar. Așa cum am mai spus, ar trebui ca în perioada următoare să ne situăm într-o zonă a prudenței, să nu facem achiziții inutile sau să luăm decizii care se ne impacteze negativ din punct de vedere financiar”, adaugă Ion Soltinschi, consultant și planificator financiar la Mr. Finance.

De remarcat este faptul că BNR a modificat previziunile referitoare la inflație. În trimestrul trecut, BNR prognoza o inflație de 7,1% pentru ultimele trei luni ale acestui an. Acum, prognoza este de 7,5%. Acest lucru denotă faptul că lupta cu inflația nu este ușoară și va fi una de lungă durată. De asemenea, BNR anticipează că inflația se va situa pe o pantă descendentă până în primul trimestru al anului 2025, când, conform estimărilor, ar trebui să fie de circa 4%. Ar fi un scenariu foarte optimist, acest lucru ar duce inevitabil și la scăderea indicilor bancari, în primul rând IRCC, lucru care ar ușura foarte mult situația financiară a peste 450.000 de români care au credite cu dobândă variabilă legată de IRCC. Însă, cel puțin în următoarele trimestre, nu ar trebui să ne așteptăm la mari schimbări în ceea ce privește indicele IRCC.

Descrierea Companiei:

Mrfinance.ro este o platformă online care oferă utilizatorilor informații utile despre credite bancare sau nebancare, asigurări, utilități, investiții, criptomonede și tranzacții Forex. Prin serviciile companiei, aceștia pot compara prețurile instrumentelor financiare pe care vor să le acceseze. Mr.Finance pune la dispoziția românilor și opțiunea de a compara și evalua cele mai bune oferte de credite înainte de a le accesa efectiv, pentru a vedea care produs are costuri mai mici.

SHARE:

ULTIMELE ȘTIRI

Dec 30,15:30

Ce alternative au IT-iștii la Pilonul II de pensii după modificările codului fiscal? Investiția ȋn fonduri private vs. bani ,,ȋn mână”

Dec 30,15:30

BUGETELE ROMÂNILOR DE SĂRBĂTORI CRESC FAȚĂ DE ANUL TRECUT, DAR NU ȘI CANTITATEA ȘI CALITATEA CUMPĂRĂTURILOR. CE SFATURI OFERĂ SPECIALIȘTII ÎN FINANȚE

Dec 8,08:37

ASEE ROMÂNIA MIZEAZĂ PE O POSIBILĂ CREȘTERE DE 5% A VENITURILOR DIN OBȚINEREA CERTIFICĂRII VEEAM COMPETENCY PROGRAM

Oct 26,07:05

Care sunt cele mai noi tendințe ale utilizării AI ȋn marketing

Oct 17,13:45

Depozit-Virtual, revoluția românească din comerțul cu materiale de construcții, vizează extinderea în trei state europene

Oct 17,13:11

Criza forței de muncă se adâncește. Ce trebuie să facă angajatorii pentru a atrage candidați calificați

Oct 12,08:27

Peste 60% dintre marketeri au integrat AI ȋn activitatea profesională. Adoptarea AI și principiile etice ȋn folosirea sa, discutate la Digicon 2023

Sep 7,07:12

WORKSHOPURI, TURE FOTO ȘI ALTE SURPRIZE PENTRU PASIONAȚII DE FOTOGRAFIE, LA PHOTOSETUP IMAGEFEST

Sep 6,18:41

ALOCAȚIE COPII 2023: MODALITĂȚI DE ECONOMISIRE A ALOCAȚIEI COPIILOR PENTRU UN SPRIJIN FINANCIAR LA ÎNCEPUT DE DRUM

Sep 4,15:51

DIRECTORII INOVATORI DIN MARKETING, PASIONAȚI DE TRENDURI ȘI NOI TEHNOLOGII, SE REÎNTÂLNESC LA DIGICON 2023

Sep 1,14:19

FERMIERII ROMÂNI CAUTĂ SOLUȚII PENTRU SALVAREA PRODUCȚIEI PROPRII DE CEREALE PE FONDUL IMPORTURILOR IEFTINE DIN UCRAINA

Aug 24,17:44

Cele mai comune ȋnșelăciuni și cum să le eviți atunci când ȋți construiești o casă

Aug 21,13:04

Românii sunt tot mai interesați de cursuri pentru dezvoltare personală

Aug 18,16:06

DR. EGON CHOLAKIAN SE ADRESEAZĂ ÎN MOD PUBLIC LIDERILOR MONDIALI DESPRE DEZVOLTAREA FĂRĂ PRECEDENT A EVENIMENTELOR CLIMATICE DISTRUGĂTOARE

Aug 14,11:41

Analiză: Top Cinci Cele Mai Bune Credite De Nevoi Personale În Trimestrul Al Treilea Din 2023

CELE MAI CITITE ȘTIRI

Două dintre cele mai mari agenții de Digital Marketing - MoLoSo Agency și SEOcupcake își unesc forțele

Echipă de români lansează o platformă de NFT-uri bazată pe Inteligență Artificială

Coșurile Bokashi Organko, soluție eficientă de colectare separată și valorificare a bio-deșeurilor ca bază pentru compost, disponibile în România