Cristian Campan / 30.12.2023 / 15:30

butonul de deschidere a chatului

Ce alternative au IT-iștii la Pilonul II de pensii după modificările codului fiscal? Investiția ȋn fonduri private vs. bani ,,ȋn mână”

Informația că Pilonul II a devenit opțional până în 2028, pentru IT-iști, conform Legii 296/2023, a creat mari confuzii în rândul angajaților din industrie. Având în vedere că pentru primii 10.000 lei din salariul brut contribuțiile nu mai sunt obligatorii, aceștia și-au pus întrebarea dacă mai are sens să contribuie în continuare la Pilonul II sau să primească banii ,,ȋn mână”. Există, însă, și o a treia variantă: direcționarea sumelor către fonduri de investiții private, care funcționează similar cu pensia privată, dar care oferă mai multe avantaje.

,,Este foarte important de înțeles impactul pe care îl aduc aceste modificări fiscale în viața IT-știlor. Acum ei trebuie să aleagă între trei opțiuni. Prima, să primească acești bani (majoritatea au peste 10.000 lei brut, implicit ar primi vreo 450 lei din ianuarie 2024) în mână și să-i cheltuiască. Asta este cea mai neinspirată decizie, pentru că ar avea o pensie cu aproape 17% mai mică. A doua variantă este să contribuie mai departe la Pilonul II. Este o decizie mai bună, dar nu cea mai bună. În al treilea rând, pot să investească acești bani într-un plan similar cu pensia private, dar cu mult mai multe avantaje. Dacă nu știi ce să faci sau nu vrei să faci nimic, mai bine mergi mai departe cu Pilonul II. Dacă, totuși, nu vrei să contribui la Pilonul II, dar vrei să ai o pensie bună, ia în considerare toate aceste variante”, a declarat Ion Soltinschi, consultant la Mr.Finance.

Randamentele fondurilor de pensii Pilon II

Fondurile de pensie Pilon II funcționează, în esență, ca niște fonduri de investiții. Practic, contribuțiile salariaților sunt investite pe piața de capital (în limitele prevăzute de ASF și Prospectele de emisiune a fondurilor), preponderent în obligațiuni și titluri de stat, dar și în acțiuni și alte instrumente financiare. Aceste investiții generează un randament de care se vor bucura, cel puțin în teorie, persoanele care se retrag din activitate.

De la lansarea fondurilor, în 2008 până în prezent, cel mai bine a performat fondul de la Metropolitan Life, care a înregistrat o creștere de aproape 230% și un randament mediu anual de 8,3%. Cel mai neperformant a fost fondul de la BRD, cu o creștere de 164% și un randament mediu de 6,7%.

Practic, randamentele au fost peste rata medie a inflației din aceeași perioadă, cu toate acestea, diferența dintre 6,7% și 8,3% este enormă pe o perioadă de peste 30 de ani.

Dacă angajații din IT ar alege să contribuie cu 450 de lei pe lună la Pilonul II, în 30 de ani și cu un randament mediu de 7,4% (cât au avut în medie fondurile Pilon II), ar depune 162.000 de lei, însă soldul contului, datorită randamentului, ar fi de 488.000 de lei. Acești bani vor fi impozitați, deci automat câștigurile se vor diminua. Aceeași bani ar putea însă fi plasați într-un fond de investiții cu randament mediu de 9,7% care ar oferi un sold al contului peste 30 de ani de 741.000 de lei. Și această sumă va fi impozitată, dar rezultă o diferență pozitivă de 253.000 de lei.

Comparația a fost făcută între fondurile de pensie Pilon II și un fond de investiții care funcționează similar - investește în obligațiuni, titluri de stat și acțiuni.

Pilonul II este pensia ta administrată privat de către șapte fonduri de investiții autorizate de ASF. Aceste fonduri au avut performanțe rezonabile în ultimii 15 ani, cu randament anualizat între 6,7% și 8,3%. Ar fi extrem de înțelept să faci ceva cu banii aceștia, nu să îi cheltuiești. Investind în alt fond, vei ajunge să deții între 241.000 și 615.000 de lei mai mult în cont, în funcție dacă îți crești sau nu contribuțiile anual”, a adăugat Răzvan Delibașa, consultant la Mr.Finance.

Descrierea Companiei:

Mrfinance.ro este o platformă online care oferă utilizatorilor informații utile despre credite bancare sau nebancare, asigurări, utilități, investiții, criptomonede și tranzacții Forex. Prin serviciile companiei, aceștia pot compara prețurile instrumentelor financiare pe care vor să le acceseze. Mr.Finance pune la dispoziția românilor și opțiunea de a compara și evalua cele mai bune oferte de credite înainte de a le accesa efectiv, pentru a vedea care produs are costuri mai mici.

SHARE:

ULTIMELE ȘTIRI

Dec 30,15:30

BUGETELE ROMÂNILOR DE SĂRBĂTORI CRESC FAȚĂ DE ANUL TRECUT, DAR NU ȘI CANTITATEA ȘI CALITATEA CUMPĂRĂTURILOR. CE SFATURI OFERĂ SPECIALIȘTII ÎN FINANȚE

Dec 8,08:37

ASEE ROMÂNIA MIZEAZĂ PE O POSIBILĂ CREȘTERE DE 5% A VENITURILOR DIN OBȚINEREA CERTIFICĂRII VEEAM COMPETENCY PROGRAM

Oct 26,07:05

Care sunt cele mai noi tendințe ale utilizării AI ȋn marketing

Oct 17,13:45

Depozit-Virtual, revoluția românească din comerțul cu materiale de construcții, vizează extinderea în trei state europene

Oct 17,13:11

Criza forței de muncă se adâncește. Ce trebuie să facă angajatorii pentru a atrage candidați calificați

Oct 12,08:27

Peste 60% dintre marketeri au integrat AI ȋn activitatea profesională. Adoptarea AI și principiile etice ȋn folosirea sa, discutate la Digicon 2023

Oct 2,09:34

IRCC CREȘTE ȘI TINDE SĂ EGALEZE ROBOR. CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CREDITELE ROMÂNILOR ȘI CE RECOMANDĂ SPECIALIȘTII ÎN FINANȚE

Sep 7,07:12

WORKSHOPURI, TURE FOTO ȘI ALTE SURPRIZE PENTRU PASIONAȚII DE FOTOGRAFIE, LA PHOTOSETUP IMAGEFEST

Sep 6,18:41

ALOCAȚIE COPII 2023: MODALITĂȚI DE ECONOMISIRE A ALOCAȚIEI COPIILOR PENTRU UN SPRIJIN FINANCIAR LA ÎNCEPUT DE DRUM

Sep 4,15:51

DIRECTORII INOVATORI DIN MARKETING, PASIONAȚI DE TRENDURI ȘI NOI TEHNOLOGII, SE REÎNTÂLNESC LA DIGICON 2023

Sep 1,14:19

FERMIERII ROMÂNI CAUTĂ SOLUȚII PENTRU SALVAREA PRODUCȚIEI PROPRII DE CEREALE PE FONDUL IMPORTURILOR IEFTINE DIN UCRAINA

Aug 24,17:44

Cele mai comune ȋnșelăciuni și cum să le eviți atunci când ȋți construiești o casă

Aug 21,13:04

Românii sunt tot mai interesați de cursuri pentru dezvoltare personală

Aug 18,16:06

DR. EGON CHOLAKIAN SE ADRESEAZĂ ÎN MOD PUBLIC LIDERILOR MONDIALI DESPRE DEZVOLTAREA FĂRĂ PRECEDENT A EVENIMENTELOR CLIMATICE DISTRUGĂTOARE

Aug 14,11:41

Analiză: Top Cinci Cele Mai Bune Credite De Nevoi Personale În Trimestrul Al Treilea Din 2023

CELE MAI CITITE ȘTIRI

Două dintre cele mai mari agenții de Digital Marketing - MoLoSo Agency și SEOcupcake își unesc forțele

Echipă de români lansează o platformă de NFT-uri bazată pe Inteligență Artificială

Coșurile Bokashi Organko, soluție eficientă de colectare separată și valorificare a bio-deșeurilor ca bază pentru compost, disponibile în România