Cord Blood Center Romania / 05.04.2022 / 12:13

Peste 85 de boli grave tratate ȋn prezent cu celule stem. Celulele din placentă vor trata alte sute de afecțiuni

Peste 85 de boli sunt tratate astăzi cu terapii bazate pe celule stem, cu rezultate extraordinare ȋn diferite tipuri de cancer, leucemie, AVC și autism. Până ȋn 2030, specialiștii estimează că acest număr va fi de ordinul sutelor, iar pentru tratarea unor boli precum diabet, Parkinson sau Alzheimer vor fi folosite celulele stem din placentă. Ȋn România, aproximativ 80% dintre viitorii părinți consideră că sănătatea copilului este cel mai important aspect pentru viitorul acestuia. Doar 14% pun siguranța financiară pe primul plan, potrivit unui studiu comandat de Cord Blood Center, prima și cea mai mare bancă de celule stem din România.

„Placenta este noua vedetă a medicinei. În momentul de față, în ceea ce privește celulele regăsite în sângele și țesutul cordonului ombilical, tratamentul cu ajutorul acestora este aprobat atât de FDA, cât și de Agenția Europeană a Medicamentului, pentru 85 de boli, printre care anumite tipuri de leucemie, limfom și AVC. Se estimează că, în viitor, se vor putea trata sute de afecțiuni, precum Parkinson, Alzheimer, diabet sever, leziuni cerebrale și multe altele.

Am tratat, cu ajutorul transplantului de celule stem hematopoietice, pacienți disperați, fără șanse de recuperare, din toată lumea, care sufereau de paralizie cerebrală, autism, accident vascular cerebral și alte boli, ȋn cei 3 ani și jumătate alături de Cord Blood Center Health. În ultimii 10 ani, au fost derulate peste 1.700 de studii ce vizează terapiile pe bază de sânge placentar și se estimează că, în următorii 8-10 ani, din ce în ce mai multe astfel de terapii vor putea fi accesibile pacienților”, a declarat Dr. Nils H. Thoennissen, unul dintre cei mai renumiți specialiști internaționali în cancer, boli cronice degenerative și medicină regenerativă.

Sondajul comandat de CBC mai arată că jumătate dintre femeile chestionate cred că recoltarea de celule stem la naștere este importantă pentru sănătatea copilului, la fel și 47% dintre bărbați. Un alt aspect important recunoscut de către 64% dintre femei și 52% dintre bărbați sunt analizele genetice.

În privința tipului de probe recoltate și stocate pentru potențialul terapeutic, majoritatea femeilor chestionate, respectiv 86%, știu despre celulele stem, 35% despre placentă și 27% despre sângele ombilical. În cazul bărbaților, 79% dintre aceștia știu despre celule stem, 39% despre placentă și 34% despre sângele ombilical. Mai puțin de jumătate, respectiv 46% dintre femei și 44% dintre bărbați cunosc detalii despre potențialul terapeutic și avantajele recoltării placentei, sângelui și țesutului ombilical, în timp ce peste 30% spun că sunt interesați să afle noi informații.

“Placenta este mult mai mare și prezintă cea mai variată gamă de celule, care sunt și cele mai tinere, astfel își mențin calitatea și se dezvoltă cel mai bine. Totodată, celulele de la nivelul placentei nu prezintă markeri imunologici și pot fi folosite în tratarea bolilor autoimune, a căror incidență crește la nivel mondial, de la an la an. Placenta nu este despre utilizarea acesteia azi, ci în viitor, când va putea fi folosită în tratarea a sute de boli”, a spus Dominica Valent Rafaiova, genetician molecular și consultant medical al CBC Group.

Sursa principală de informare a viitorilor părinți este medicul ginecolog, potrivit studiului comandat de Cord Blood Center. Majoritatea respondenților iau decizii medicale pe baza informațiilor primite de la doctori, rezultă din declarațiile a 72% dintre femei și 76% dintre bărbați. Părinții și-ar dori să vadă mai multe informații despre recoltarea placentei, sângelui și țesutului de cordon ombilical în clinicile de ginecologie, conform preferințelor a 85% dintre femeile și 69% dintre bărbații implicați în studiu.

“Întrebările pe care le primesc cel mai des, de la pacienții mei, sunt: Ce recoltam, când recoltăm și cum recoltăm?

Recoltăm placenta, ȋmpreună cu țesut și sânge ombilical, imediat după naștere, fie că este naturală sau cezariană. Recoltarea se face la spital, indiferent că este public sau privat, de către medicul ginecolog. Procesul este foarte rapid, durează doar câteva minute și nu prezintă riscuri, nici pentru mamă, nici pentru copil.

E important de menționat că, aceste țesuturi, ȋn lipsa recoltării, se aruncă, devin deșeu biologic, deși sunt bogate ȋn celule ce, ȋntr-o bună zi, ar putea salva viața copilului dumneavoastră”, a explicat Dr. Ioan Boleac, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

Principala reținere pe care o au femeile în alegerea serviciului de recoltare și stocare a celulelor stem este prețul ridicat, invocat de 41% dintre acestea, urmat de neîncrederea în potențialul terapeutic, menționat de 32%. Doar 6% dintre femei sunt influențate de motive religioase.

“Peste 80.000 de familii au ales serviciile Cord Blood Center, ȋn cei 16 ani de când suntem ȋn România, și ne dorim să ajungem la cât mai mulți viitori părinți. Tocmai de aceea, venim cu cea mai bună ofertă din piață la recoltarea placentei. Pachetul nostru cel mai complex, Red Diamond, costă acum la 5.990 de lei, iar taxa anuală de stocare 750 de lei”, a declarat Vlad Lucaciu, Head of Sales CBC România.

Cord Blood Center este prima și cea mai mare bancă de celule stem din România. Cu peste 20 de ani de experiență la nivel de grup, compania este prezentă în 8 țări europene și se numără printre liderii acestui segment de piață. Cord Blood Center România a înregistrat o cifră de afaceri de trei milioane de euro, ȋn 2021.

“Imediat cum kit-ul ajunge ȋn laborator, componentele sunt procesate și stocate separat. Urmează ciclul de criogenare, ce presupune răcirea controlată și treptată, timp de 80 de minute, de la 4 la -196 de grade Celsius. Atâta timp cât vor fi menținute la o temperatură constantă, celulele nu ȋși vor pierde proprietățile și vor aștepta în starea de criogenare și zeci de ani pentru a ne salva viața”, a completat Lavinia Tarba, Head of Lab CBC Romania.

Studiul comandat de Cord Blood Center a vizat 400 de respondenți, femei și bărbați, din toate regiunile țării, cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani. A fost efectuat ȋn perioada 18-23 martie, de către MNForce.

Despre companie: Grupul Cord Blood Center a fost ȋnființat ȋn urmă cu peste două decenii, ȋn Slovacia, și este prezent ȋn opt țări europene. Ȋn România, a fost prima și cea mai mare bancă de celule stem, deschisă ȋn 2005. Grupul a câștigat ȋncrederea a peste 175.000 de clienți la nivel european.

SHARE:

LATEST NEWS

May 27,13:21

Criptomonedele cuceresc piața imobiliară din România

May 27,12:43

Cele mai populare femei din România din toate timpurile

May 27,09:24

Verdino Green Foods vizează neutralitatea CO2 prin parteneriatul cu Resalta

May 27,09:14

Karpaten Turism, premiată pentru Cea mai bună inițiativă de susținere a turismului la nivel global, în cadrul Top Hotel Awards 2022

May 23,10:54

Telecomunicațiile mobile mai sigure acum, cu noile variante de securitate a aplicațiilor

May 17,06:52

PSIHOLOGII ȘI ANALIȘTII FINANCIARI DEZBAT RELAȚIA DINTRE CREȘTEREA INFLAȚIEI ȘI FERICIRE

May 16,14:03

Vânzări record de cosmetice, în plină pandemie, pentru brandul românesc Cupio: 15 milioane de euro doar în 2021

May 9,06:11

Explozie în comerțul online. Proprietarii de magazine virtuale preferă platformele e-commerce cu tehnologii avansate și complexe

May 5,08:03

Polonezii de la Asseco SEE anunță rezultate in creștere pe trimestrul 1 din 2022

Apr 28,13:45

Grupul SOFTONE achiziționează REGATE

Apr 21,12:22

Unde merg românii de Paște și 1 mai. Cu cât a crescut numărul celor care călătoresc în afara țării, după pandemie

Apr 20,13:25

IVECO România, în sprijinul eco-educației tinerilor ingineri

Apr 20,12:34

Cum se câștigă și se pierde din criptomonede

Apr 15,08:32

Criza resursei umane din sectorul IT&C se va accentua

Apr 11,14:47

Forumul BRCC: România este țară din UE cu cea mai mare independență energetică și prezintă oportunități remarcabile de investiții

MOST VIEWED NEWS

Echipă de români lansează o platformă de NFT-uri bazată pe Inteligență Artificială

Coșurile Bokashi Organko, soluție eficientă de colectare separată și valorificare a bio-deșeurilor ca bază pentru compost, disponibile în România

Token-ul lansat de compania americana Nooft Technologies și-a triplat prețul în câteva ore de la lansare