Acountess / 07.04.2022 / 10:30

Recomandări cu eficiență dovedită pentru companii, din partea specialiștilor în consultanță financiară

În contextul actual, efectele celor două evenimente disruptive, pandemia și războiul din Ucraina, generează îngrijorări în mediul de afaceri din România. Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), 93.5% dintre companii întrevăd riscuri cu privire la o potențială criză economică. Mihaela Teleman, CEO & Fondator Accountess, o echipă de peste 50 de experți în management financiar și consultanță fiscală, subliniază impredictibilitatea mediului fiscal din România și nevoia companiilor de a beneficia de un nivel ridicat de expertiză.

„Mediului fiscal din România îi lipsește în continuare predictibilitatea, un lucru pe care comunitatea de afaceri îl revendică de decenii. Legislația fiscală este complexă și deseori ambiguă, ceea ce atrage nevoia unui nivel ridicat de expertiză pentru un comportament fiscal corect din partea companiilor. Partenerii din portofoliul Accountess acordă o mare atenție vitalității financiare a afacerilor lor. În această perioadă caracterizată de evoluții dinamice de la o zi la alta, dialogul susținut prin consultanții Accountess și implicarea acestora în alegerea deciziilor reduc o bună parte din angoasele antreprenorilor”, susține Mihaela Teleman, CEO & Founder Accountess (FOTO).

Primele semnale ale fragilității și potențialele riscuri în caz de criză sunt resimțite, în primul rând, în cadrul departamentelor financiar-contabile

Importanța consultanței strategice în domeniul financiar-contabil devine esențială atât ca atitudine profilactică din partea companiilor, cât și ca măsură de intervenție în situații de criză. Astfel, în pandemie, peste 135 companii au apelat la serviciile de consultanță Accountess.

Potrivit experților Accountess, există o serie de măsuri eficiente pe care companiile care au traversat cu bine situații de criză le-au adoptat. Printre cele mai comune se numără: migrarea angajaților către forma de telemuncă și accesarea beneficiilor financiare aplicabile acestei situații; accesarea fondurilor IMM Invest; renegocierea contractelor de chirie cu ajutorul certificatului pentru situații de urgență; eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale; solicitarea amnistiei fiscale pentru dobânzile și penalitățile datorate pentru debitele restante; implementarea șomajului tehnic pentru domeniile afectate.

O atenție deosebită asupra lichidităților este imperativă pentru menținerea activității

Cu o experiență de aproape 20 de ani, Accountess a sprijinit 1.033 de clienți, organizați în toate formele juridice și economice. Potrivit specialiștilor companiei, domenii precum colectarea, plățile, termenele sau analiza costurilor merită abordări aprofundate. Dat fiind contextul actual, transformarea digitală ar trebui să fie printre preocupările prioritare în ceea ce privește zona de management.

Regândirea anumitor arii cheie, precum comunicarea cu beneficiarii, analiza concurenței, exploatarea datelor generate, capacitatea de inovare sau percepția clienților asupra valorii produselor sau serviciilor este ceea ce va influența ierarhia următorilor cinci ani.

Mai mult, reorganizarea activității exclusiv online a avut un impact pozitiv major pe toate planurile: pentru echipă (posibilitatea de a lucra remote a adus în echipa Accountess colegi din toată țara, dar și satisfacția de a avea libertate deplină de acțiune), pentru clienți (serviciile oferite companiilor din întreaga țară au susținut reorganizarea electronică a arhivelor și a întregii activități financiar-contabile și de resurse umane, aplicând principiile digitalizării), respectiv asupra portofoliului de servicii.

Recomandările Accountess, ca măsuri eficiente abordate de companii pe timp de criză:

  • Elaborarea bugetelor pe mai multe scenarii, cu posibilitate de ajustare lunară, în funcție de profitabilitate și nivelul veniturilor și cheltuielilor. Un mod de lucru bazat pe scenarii multiple este extrem de important când vine vorba de adaptabilitatea business-urilor la contexte predispuse către schimbări dramatice.
  • Menținerea unui cash-flow pozitiv: atenția acordată pentru respectarea termenelor de încasare, respectiv către procedurile de recuperare, care trebuie să fie clare și aplicabile.
  • Capacitatea de adaptare a echipei, prin creșterea implicării și flexibilitatea în ceea ce privește includerea angajaților în activități diversificate din viața companiei.
  • Consolidarea relațiilor la nivelul echipei, inclusiv la nivel de management și investirea constantă în pregătirea oamenilor, prin diverse sesiuni de training.
  • Adoptarea de tehnologii care să asigure creșterea productivității și eficientizarea proceselor de lucru. Transformarea digitală trebuie să constituie o măsură prioritară pentru optimizarea proceselor și creșterea competitivității.
  • Restructurarea liniilor de business printr-o analiză la rece a profitabilității pe fiecare verticală și/sau produs și asumarea rapidă a decizilor în momente de criză.

Despre Mihaela Teleman

Mihaela Teleman lucrează în domeniul financiar-contabil și fiscal încă din 1991, în rol de responsabil cu partea de contabilitate în cadrul Clubului Ecologic UNESCO ”Pro Natura”. A coordonat timp de 5 ani activitatea economică a TMI Training&Consulting, din funcția de Director Economic. Începând cu 2003, Mihaela a pornit pe drumul antreprenoriatului, dezvoltând compania Accountess.

Bazându-se pe cunoștințe solide acumulate în domeniile financiar-contabil, audit, management și control financiar, Mihaela Teleman a implementat proiecte cu componente de instruire și transfer de know-how, a elaborat ghiduri, proceduri de lucru, sau suporturi de curs. Experiența acumulată a generat deseori ocazii de a susține, în calitate de trainer, diferite cursuri, în cadrul Entrepreneurship Academy, fie în cadrul HUB Bucharest, ori prin colaborare cu Tack Internațional, Qualians, sau evenimente fiscale dedicate exclusiv clienților Accountess.

Despre companie: Mihaela Teleman, CEO & Founder Accountess, organizație cu peste 50 de experți în consultanță și management financiar-contabil și fiscal. Mihaela Teleman oferă clienților săi, companii inteligente mijlocii și mari din România, soluții financiare inovatoare, profitabile și expertiza necesară pentru a se dezvolta durabil.

SHARE:

LATEST NEWS

May 27,13:21

Criptomonedele cuceresc piața imobiliară din România

May 27,12:43

Cele mai populare femei din România din toate timpurile

May 27,09:24

Verdino Green Foods vizează neutralitatea CO2 prin parteneriatul cu Resalta

May 27,09:14

Karpaten Turism, premiată pentru Cea mai bună inițiativă de susținere a turismului la nivel global, în cadrul Top Hotel Awards 2022

May 23,10:54

Telecomunicațiile mobile mai sigure acum, cu noile variante de securitate a aplicațiilor

May 17,06:52

PSIHOLOGII ȘI ANALIȘTII FINANCIARI DEZBAT RELAȚIA DINTRE CREȘTEREA INFLAȚIEI ȘI FERICIRE

May 16,14:03

Vânzări record de cosmetice, în plină pandemie, pentru brandul românesc Cupio: 15 milioane de euro doar în 2021

May 9,06:11

Explozie în comerțul online. Proprietarii de magazine virtuale preferă platformele e-commerce cu tehnologii avansate și complexe

May 5,08:03

Polonezii de la Asseco SEE anunță rezultate in creștere pe trimestrul 1 din 2022

Apr 28,13:45

Grupul SOFTONE achiziționează REGATE

Apr 21,12:22

Unde merg românii de Paște și 1 mai. Cu cât a crescut numărul celor care călătoresc în afara țării, după pandemie

Apr 20,13:25

IVECO România, în sprijinul eco-educației tinerilor ingineri

Apr 20,12:34

Cum se câștigă și se pierde din criptomonede

Apr 15,08:32

Criza resursei umane din sectorul IT&C se va accentua

Apr 11,14:47

Forumul BRCC: România este țară din UE cu cea mai mare independență energetică și prezintă oportunități remarcabile de investiții

MOST VIEWED NEWS

Echipă de români lansează o platformă de NFT-uri bazată pe Inteligență Artificială

Coșurile Bokashi Organko, soluție eficientă de colectare separată și valorificare a bio-deșeurilor ca bază pentru compost, disponibile în România

Token-ul lansat de compania americana Nooft Technologies și-a triplat prețul în câteva ore de la lansare