TUDOR Communication / 20.10.2021 / 14:15

Sistemul naṭional de interoperabilitate va fi funcṭional ȋn maximum 2 săptămâni. Un prim pas către digitalizarea României

Primii cetățeni care nu vor mai fi nevoiți să meargă la Direcţia de Taxe şi Impozite pentru certificatul de atestare fiscal vor fi cei din Sectorul 6. Ulterior, programul pilot va fi extins în toate sectoarele Capitalei și la nivel național.

Anunțul a fost făcut de președintele Autorității de Digitalizare a României, în cadrul evenimentului THE WAY FORWARD: România, în top 10 economii agile. Prima ediție a Conferinței de transformare digitală a adus în discuție probleme cheie pe care le întâmpină sectorul public și privat pe drumul transformării digitale și AI, pentru a susține dezvoltarea unui mediu economic agil și sustenabil.

Președintele ADR a amintit nevoia unei bune colaborări între cele două sectoare astfel încât România să facă pașii necesari către accelerarea reformelor: ,,O provocare foarte mare o reprezintă Acordul cadru de transformare digitală a administrației publice din România, a cărui valoare este de 30 milioane de euro, pentru 3 ani. Prin el, ADR schimbă modul în care instituțiile publice abordează zona de creare/dezvoltare a unor aplicații. Practic, achiziționăm experți, nu soluții, în zona de business, dezvoltare de software, testare, implementare de tehnologii cum ar fi blockchain și AI. Statul nu trebuie să se ocupe neapărat de dezvoltarea soluțiilor de software, ci să aibă capacitatea de a analiza livrabilul pe care privatul vine și îl pune în funcțiune. Inovarea vine din privat, statul are rolul să controleze implementarea,” a spus Octavian Oprea, președintele ADR.

Tema digitalizării a fost abordată din mai multe perspective de către vorbitorii prezenți, începând de la schimbările tehnologice care trebuie implementate la nivelul administrației locale, în educație, strategiile pentru transformarea orașelor în "smart cities", până la cum răspunde mediul privat la provocările tehnologice.

Pandemia, însă, ne-a împins de la spate și a adus un lucru bun din acest punct de vedere. Vestitul dosar cu șină va dispărea curând, spun autoritățile publice. Vlad Gheorghe, eurodeputat, a motivat existența acestuia spunând că ,,în mare parte, este generat de teama funcționarilor de a nu avea probleme, de a se acoperi de hârtii, pentru că nu au încredere că documentele primite pe online vor putea dovedi că ei și-au făcut treaba. În opinia mea, cadru legislativ avem, ne trebuie mai mult training pentru a instrui funcționarii și a-i liniști. Și avem destui bani din fonduri europene.“

Pașii României spre digitalizare au fost puși în oglindă cu cei făcuți de alte state, în special de Estonia.

,,În momentul în care Republica Moldova îți dă clasă când vine vorba de digitalizarea serviciilor publice, începi să îți pui niște semne de întrebare. Mai ales că există resursă umană și avem și resurse financiare, după cum spunea colegul meu, eurodeputat,” a declarat Yugo Neumorni , reprezentant CIO Council.

În România, una dintre cele mai dese întrebări legate de automatizare este ,,Digitalizarea ne va lăsa fără slujbe?”. Alexandru Radu, Head of Business Growth, Arggo Consulting a clarificat această dilemă citând un studiu interesant făcut de MCKinsey Global Institute Report care arată că ,,mai puṭin de 5% dintre slujbe constau în activități complet automatizabile, asa că, aș spune că slujbele noastre sunt complet la adăpost. Însă, 1 din 3 activități ar putea fi automatizate pentru 60% dintre slujbe. Așadar, este o oportunitate uriașă. Cei mai mulți anagajați văd automatizarea într-o lumina bună. Mai ales că, 40% dintre angajați petrec un sfert din săptămâna de lucru în activități repetitive. Și 70% dintre ei spun că cea mai mare oportunitate ar fi reducerea acestui timp.

Compania Arggo Consulting a dezvoltat platforma Timeqode tocmai pentru a ușura munca angajaților și a le da timpul înapoi. Este o platformă no code, de management al proceselor de business cu ajutorul căreia companiile pot crea aplicații web de business rapid.

În clasamentul indicelui DESI, România se situează pe locul 26 din 28 de state membre UE, în ceea ce privește competitivitatea în economia și societatea digitală.

La evenimentul dedicat IT&C au participat reprezentanți din mediul public, precum Marcel Boloș - președintele Agenției de Dezvoltare Nord-Vest, Vlad Gheorghe – europarlamentar și Viorel Băltărețu - deputat în Parlamentul României, dar și reprezentanți ai mediului privat: Alexandru Radu - Head of Business Growth, Arggo Consulting, Andreea Vlănțoiu - avocat Data Protection, Daniel Homorodean - Vicepreședinte Cluj IT Cluster, Daniel Pintilie - CEO și fondator Watto Stations, Rodica Lupu, Fondator Ingenius Hub, Yugo Neumorni - reprezentant CIO Council, Andreea Paul - Fondator INACO și Ella Ciupercă - Research Lead 360 Think Thank.

Evenimentul a fost moderat de Mihaela Tudor, fondator al Tudor Communication și 2value.ro, singura platformă care conectează direct IMM-urile și mass-media.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul partenerilor: Arggo Consulting, EximBank, InnovX BCR, 360 Think Thank, Tudor Communication și 2VALUE.

LINK VIDEO: https://www.facebook.com/TudorCom/videos/359887502493813

Despre companie: TUDOR Communication este o agenție strategică de top de PR și Marketing, partenerul IMM-urilor pentru o creștere de succes. Echipa internațională TUDOR ajută antreprenorii aflați la început de drum să accelereze creșterea afacerii prin: educarea clientului, extinderea pieței de profil, notorietate veritabilă, strategie personalizată. TUDOR Communication este fondatoarea aplicației 2value, o soluție digitală pentru companiile mici care își doresc promovare la cel mai mic preț de pe piață.

SHARE:

ULTIMELE ȘTIRI

13:14

Viitor Plus lansează prima campanie de informare despre reciclarea din București

11:28

Bilanț Black Friday 2021: Curierii au ridicat peste 2 milioane de comenzi de la retaileri, ȋn primul weekend de BF

10:11

Producătorul român de echipamente de ski, Strindberg, câștigă teren în fața brandurilor internaționale

09:06

Creșteri în vânzări, scădere pe bonul mediu. Românii aleg produse de home&deco accesibile, dar cu un design deosebit

11:40

O nouă criptomonedă românească intră pe piața virtuală. Un tânăr de 19 ani în spatele tehnologiei inovatoare

09:46

Elevii și profesorii de la Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” pot învăța tehnologiile educaționale 4.0 în cel de-al șaptelea SmartLab

11:23

Karpaten Turism, vânzări de peste 2 milioane euro, la Târgul de Turism. Ce destinații au ales românii.

11:08

8.000 de kilograme de materiale reciclabile au fost salvate de la groapa de gunoi de elevii din Sectorul 2

13:00

Magazinul online WatchShop estimează creșteri cu 50% de Black Friday 2021 față de anul trecut

15:03

Peste 4.000 de pacienți cu COVID19 vor fi tratați cu ajutorul concentratoarelor și măștilor de oxigen donate către 67 de spitale

12:09

Corporațiile caută tot mai des cursuri integrate de formare pentru angajații lor

08:09

Campanie anti bullying cu milioane de vizualizări lansată de vloggerul Vlad Vaida

13:15

Instant Factoring se extinde în Serbia. Peste 55 mil. EUR valoarea facturilor achitate pe piața din România

09:30

ANAF actualizează lista marilor contribuabili. Ce obligații suplimentare aduc în cazul majorității companiilor cu cifră de afaceri peste 10 mil. euro

14:10

Turiştii români pot călători mai uşor ȋn Thailanda. Avantajele unei vacanṭe de vis ȋn această perioadă

CELE MAI CITITE ȘTIRI

Altex România lansează Altex Travel, în parteneriat cu touroperatorul Karpaten Turism

Inovație în comerțul online românesc, cu comisioane de procesare a plăților la jumătate și decontări mai rapide

Pe 7 si 8 octombrie, Webstock aduce noile tendinte din social media