Asociația Viitor Plus / 24.11.2021 / 13:14

Viitor Plus lansează prima campanie de informare despre reciclarea din București

Asociația Viitor Plus prin programul Harta Reciclării lansează „Reciclăm în București”, prima campanie de informare privind colectarea separată în toate cele șase sectoare, ca răspuns la gradul scăzut de reciclare din Capitală. Proiectul a fost lansat printr-un eveniment online la care au vorbit reprezentanți ai autorităților locale și centrale.

Capitala are un grad de reciclare a deșeurilor de aproximativ 10%, în timp ce media națională este de 11,5% (Eurostat, 2019). Cifrele ne arată o situație îngrijorătoare, în condițiile în care ținta de reciclare asumată de România, ca membră UE, este de 50%.

„Motivul apariției proiectului Reciclăm în București a fost reducerea neîncrederii bucureștenilor cu privire la reciclare. Mulți spun că degeaba colectează separat deșeurile, pentru că ele oricum nu se reciclează. Pentru a schimba această percepție am oferit date despre cantitățile deșeurilor reciclate din Capitală, cu exemple de reciclatori la care ajung acestea. Împreună putem crește rata de colectare separată, respectând informațiile pe care fiecare locuitor din București le găsește în ghidurile pregătite de noi”. — Teia Ciulacu, președinte Viitor Plus.

O viziune comună în ceea ce privește colectarea separată la nivelul Capitalei ar îmbunătăți sistemul de gestiune a deșeurilor. Până la sfârșitul anului viitor ar putea fi gata o astfel de strategie pe hârtie, spun autoritățile, ceea ce înseamnă că fiecare sector va trebui să-și armonizeze regulile de colectare. Totodată, o singură groapă pentru depozitarea deșeurilor din București ar fi suficientă dacă această strategie va fi implementată.

„Dacă acum, în București, producem și trebuie depozitate anual în jur de 700.000 - 800.000 de tone de deșeuri, până în 2035, ar trebui să ajungem la 100.000 de tone pe an”. — Sandor Korosfoy, consilierul Primarului General al Capitalei

Motivele gradului scăzut de reciclare sunt lipsa unei infrastructuri care să faciliteze colectarea separată a deșeurilor și lipsa de informare referitor la regulile de colectare.

„Noi ca țară ne-am asumat foarte multe obligații, fără a avea însă infrastructură. Cu o parte din fondurile alocate prin PNRR, vom putea asigura pe viitor infrastructura necesară, astfel încât colectarea separată să fie eficientă în România. Programele coerente și soluțiile privind gestionarea deșeurilor trebuie să vină de la autoritățile locale”. Andrei Corlan, secretar de stat Ministerul Mediului

Campania de informare Reciclăm în București” se desfășoară pe doi piloni principali:

  1. Șapte ghiduri informative: câte unul pentru fiecare sector plus un ghid care prezintă regulile generale de pregătire a deșeurilor înainte de colectarea separată. Ghidurile prezintă opțiunile specifice pe care le au bucureștenii pentru colectarea separată a materialelor reciclabile, urmărind traseul de la preluare până la reciclatori. În plus, există soluțiile alternative pentru deșeurile reciclabile pe care operatorii de salubritate nu le colectează separat (de exemplu: magazine care preiau anumite tipuri de deșeuri, proiecte ale unor ONG-uri care colectează și donează persoanelor defavorizate obiectele care mai pot fi utilizate)

Ghidurile pot fi consultate aici: https://hartareciclarii.ro/bucuresti/

2. Un serial online difuzat pe canalele de socializare ale asociației Viitor Plus, în care sunt prezentate în detaliu regulile care trebuie respectate pentru colectarea separată a mai multor ambalaje sau produse, cum ar fi: hârtia și cartonul, sticla, plasticul și metalul, uleiul alimentar uzat și medicamentele. Scopul serialului este să sublinieze faptul că deșeurile reciclabile pot fi revalorificate dacă sunt atent curățate și pregătite.

Serialul online poate fi vizionat aici: https://hartareciclarii.ro/bucuresti/

Proiectul este realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Primăriei Municipiului București / Consiliului General al Municipiului București și nu implică nicio responsabilitate din partea Autorității Finanțatoare.

Despre companie: Asociația Viitor Plus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 15 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea și Biroul Eco. Viitor Plus – pentru oameni și natură.

SHARE:

LATEST NEWS

May 27,13:21

Criptomonedele cuceresc piața imobiliară din România

May 27,12:43

Cele mai populare femei din România din toate timpurile

May 27,09:24

Verdino Green Foods vizează neutralitatea CO2 prin parteneriatul cu Resalta

May 27,09:14

Karpaten Turism, premiată pentru Cea mai bună inițiativă de susținere a turismului la nivel global, în cadrul Top Hotel Awards 2022

May 23,10:54

Telecomunicațiile mobile mai sigure acum, cu noile variante de securitate a aplicațiilor

May 17,06:52

PSIHOLOGII ȘI ANALIȘTII FINANCIARI DEZBAT RELAȚIA DINTRE CREȘTEREA INFLAȚIEI ȘI FERICIRE

May 16,14:03

Vânzări record de cosmetice, în plină pandemie, pentru brandul românesc Cupio: 15 milioane de euro doar în 2021

May 9,06:11

Explozie în comerțul online. Proprietarii de magazine virtuale preferă platformele e-commerce cu tehnologii avansate și complexe

May 5,08:03

Polonezii de la Asseco SEE anunță rezultate in creștere pe trimestrul 1 din 2022

Apr 28,13:45

Grupul SOFTONE achiziționează REGATE

Apr 21,12:22

Unde merg românii de Paște și 1 mai. Cu cât a crescut numărul celor care călătoresc în afara țării, după pandemie

Apr 20,13:25

IVECO România, în sprijinul eco-educației tinerilor ingineri

Apr 20,12:34

Cum se câștigă și se pierde din criptomonede

Apr 15,08:32

Criza resursei umane din sectorul IT&C se va accentua

Apr 11,14:47

Forumul BRCC: România este țară din UE cu cea mai mare independență energetică și prezintă oportunități remarcabile de investiții

MOST VIEWED NEWS

Echipă de români lansează o platformă de NFT-uri bazată pe Inteligență Artificială

Coșurile Bokashi Organko, soluție eficientă de colectare separată și valorificare a bio-deșeurilor ca bază pentru compost, disponibile în România

Token-ul lansat de compania americana Nooft Technologies și-a triplat prețul în câteva ore de la lansare