Asociația Viitor Plus / 24.11.2021 / 13:14

Viitor Plus lansează prima campanie de informare despre reciclarea din București

Asociația Viitor Plus prin programul Harta Reciclării lansează „Reciclăm în București”, prima campanie de informare privind colectarea separată în toate cele șase sectoare, ca răspuns la gradul scăzut de reciclare din Capitală. Proiectul a fost lansat printr-un eveniment online la care au vorbit reprezentanți ai autorităților locale și centrale.

Capitala are un grad de reciclare a deșeurilor de aproximativ 10%, în timp ce media națională este de 11,5% (Eurostat, 2019). Cifrele ne arată o situație îngrijorătoare, în condițiile în care ținta de reciclare asumată de România, ca membră UE, este de 50%.

„Motivul apariției proiectului Reciclăm în București a fost reducerea neîncrederii bucureștenilor cu privire la reciclare. Mulți spun că degeaba colectează separat deșeurile, pentru că ele oricum nu se reciclează. Pentru a schimba această percepție am oferit date despre cantitățile deșeurilor reciclate din Capitală, cu exemple de reciclatori la care ajung acestea. Împreună putem crește rata de colectare separată, respectând informațiile pe care fiecare locuitor din București le găsește în ghidurile pregătite de noi”. — Teia Ciulacu, președinte Viitor Plus.

O viziune comună în ceea ce privește colectarea separată la nivelul Capitalei ar îmbunătăți sistemul de gestiune a deșeurilor. Până la sfârșitul anului viitor ar putea fi gata o astfel de strategie pe hârtie, spun autoritățile, ceea ce înseamnă că fiecare sector va trebui să-și armonizeze regulile de colectare. Totodată, o singură groapă pentru depozitarea deșeurilor din București ar fi suficientă dacă această strategie va fi implementată.

„Dacă acum, în București, producem și trebuie depozitate anual în jur de 700.000 - 800.000 de tone de deșeuri, până în 2035, ar trebui să ajungem la 100.000 de tone pe an”. — Sandor Korosfoy, consilierul Primarului General al Capitalei

Motivele gradului scăzut de reciclare sunt lipsa unei infrastructuri care să faciliteze colectarea separată a deșeurilor și lipsa de informare referitor la regulile de colectare.

„Noi ca țară ne-am asumat foarte multe obligații, fără a avea însă infrastructură. Cu o parte din fondurile alocate prin PNRR, vom putea asigura pe viitor infrastructura necesară, astfel încât colectarea separată să fie eficientă în România. Programele coerente și soluțiile privind gestionarea deșeurilor trebuie să vină de la autoritățile locale”. Andrei Corlan, secretar de stat Ministerul Mediului

Campania de informare Reciclăm în București” se desfășoară pe doi piloni principali:

  1. Șapte ghiduri informative: câte unul pentru fiecare sector plus un ghid care prezintă regulile generale de pregătire a deșeurilor înainte de colectarea separată. Ghidurile prezintă opțiunile specifice pe care le au bucureștenii pentru colectarea separată a materialelor reciclabile, urmărind traseul de la preluare până la reciclatori. În plus, există soluțiile alternative pentru deșeurile reciclabile pe care operatorii de salubritate nu le colectează separat (de exemplu: magazine care preiau anumite tipuri de deșeuri, proiecte ale unor ONG-uri care colectează și donează persoanelor defavorizate obiectele care mai pot fi utilizate)

Ghidurile pot fi consultate aici: https://hartareciclarii.ro/bucuresti/

2. Un serial online difuzat pe canalele de socializare ale asociației Viitor Plus, în care sunt prezentate în detaliu regulile care trebuie respectate pentru colectarea separată a mai multor ambalaje sau produse, cum ar fi: hârtia și cartonul, sticla, plasticul și metalul, uleiul alimentar uzat și medicamentele. Scopul serialului este să sublinieze faptul că deșeurile reciclabile pot fi revalorificate dacă sunt atent curățate și pregătite.

Serialul online poate fi vizionat aici: https://hartareciclarii.ro/bucuresti/

Proiectul este realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Primăriei Municipiului București / Consiliului General al Municipiului București și nu implică nicio responsabilitate din partea Autorității Finanțatoare.

Despre companie: Asociația Viitor Plus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 15 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea și Biroul Eco. Viitor Plus – pentru oameni și natură.

SHARE:

ULTIMELE ȘTIRI

11:28

Bilanț Black Friday 2021: Curierii au ridicat peste 2 milioane de comenzi de la retaileri, ȋn primul weekend de BF

10:11

Producătorul român de echipamente de ski, Strindberg, câștigă teren în fața brandurilor internaționale

09:06

Creșteri în vânzări, scădere pe bonul mediu. Românii aleg produse de home&deco accesibile, dar cu un design deosebit

11:40

O nouă criptomonedă românească intră pe piața virtuală. Un tânăr de 19 ani în spatele tehnologiei inovatoare

09:46

Elevii și profesorii de la Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” pot învăța tehnologiile educaționale 4.0 în cel de-al șaptelea SmartLab

11:23

Karpaten Turism, vânzări de peste 2 milioane euro, la Târgul de Turism. Ce destinații au ales românii.

11:08

8.000 de kilograme de materiale reciclabile au fost salvate de la groapa de gunoi de elevii din Sectorul 2

13:00

Magazinul online WatchShop estimează creșteri cu 50% de Black Friday 2021 față de anul trecut

15:03

Peste 4.000 de pacienți cu COVID19 vor fi tratați cu ajutorul concentratoarelor și măștilor de oxigen donate către 67 de spitale

12:09

Corporațiile caută tot mai des cursuri integrate de formare pentru angajații lor

08:09

Campanie anti bullying cu milioane de vizualizări lansată de vloggerul Vlad Vaida

13:15

Instant Factoring se extinde în Serbia. Peste 55 mil. EUR valoarea facturilor achitate pe piața din România

09:30

ANAF actualizează lista marilor contribuabili. Ce obligații suplimentare aduc în cazul majorității companiilor cu cifră de afaceri peste 10 mil. euro

14:10

Turiştii români pot călători mai uşor ȋn Thailanda. Avantajele unei vacanṭe de vis ȋn această perioadă

13:57

Verdino Green Foods își mărește capitalul cu ajutorul BlackPeak Capital și vizează vânzări de 100 de milioane de euro în cinci ani

CELE MAI CITITE ȘTIRI

Altex România lansează Altex Travel, în parteneriat cu touroperatorul Karpaten Turism

Inovație în comerțul online românesc, cu comisioane de procesare a plăților la jumătate și decontări mai rapide

Pe 7 si 8 octombrie, Webstock aduce noile tendinte din social media