Cristina Profeanu / 10.07.2023 / 14:32

butonul de deschidere a chatului

80% dintre companii sunt dispuse să lucreze cu tinerii absolvenți de Bacalureat

Potrivit unei analize realizate de Cristina Profeanu, 80% dintre companiile din portofoliul de clienți al agenției de resurse umane cristinaprofeanu.ro sunt dispuse să primească elevi și studenți cu vârste cuprinse între 16 și 22 de ani pentru a efectua practică sau stagii de internship pe durata verii. Aceste companii își propun să acopere deficitul de personal în perioada estivală, în special pentru sarcini ușoare. Cu toate acestea, în ciuda acestei oportunități, România se situează printre ultimele locuri în Europa în ceea ce privește angajarea personalului tânăr.

Această constatare evidențiază existența unei discrepanțe între cererea și oferta de locuri de muncă pentru tineri în România. Deși există posibilități de a obține experiență în practică în timpul verii, rata de angajare a tinerilor este relativ scăzută în comparație cu alte țări europene, spun experții în recrutare.

Analiza vine în contextul în care rata de promovabilitate la examenul de Bacalaureat din acest an se menține la peste 70% pe ansamblul tuturor promoțiilor, această situație înregistrându-se pentru al doilea an la rând în ultimii 11 ani.

Educația joacă un rol major în piața muncii, influențând atât pregătirea și abilitățile individuale, cât și percepția asupra muncii. De la o vârstă fragedă, suntem programați să asociem munca cu o activitate dificilă și neplăcută, deoarece adesea auzim de la părinți că trebuie să mergem la muncă și că este o sarcină grea pe care trebuie să o îndeplinim. Această perspectivă negativă asupra muncii poate influența atitudinea noastră și motivația în carieră”, spune Cristina Profeanu, fondatoarea agenției de recrutare cristinaprofeanu.ro.

În România, există o tendință scăzută și în ceea ce privește angajarea tinerilor în timpul facultății. Conform Eurostat, doar 2% dintre studenți lucrează în timpul facultății, în comparație cu o medie europeană de 23%.  Experții sunt de părere că acest lucru poate fi atribuit unor factori precum susținerea financiară din partea părinților, lipsa de informații despre oportunitățile disponibile sau chiar restricțiile legate de angajarea tinerilor fără carte de muncă.

Deschiderea companiilor către tinerii absolvenți de Bacalaureat vine însă și cu o serie de criterii care condiționează eligibilitatea tinerilor de anumite abilități ale acestora. Astfel, companiile așteaptă din partea tinerilor să aibă aptitudini de operare PC, cel puțin pachetul Office, să știe limba engleză la un nivel cât mai ridicat, dar și să manifeste dorință de învățare.

În același timp, companiile sunt dispuse să ofere tinerilor salarii cuprinse între 950 de lei, pentru programe de lucru part-time și 1900 de lei, pentru programe full time, în cadrul unor stagii de practică sau internship pentru stagiile de internship. 40 % dintre aceste companii sunt deschise chiar și la angajarea tinerilor, dacă aceștia se descurcă pe perioada de probă.

Experții în resurse umane sunt de părere că intrarea tinerilor pe piața muncii de la o vârstă cât mai fragedă poate avea un impact pozitiv atât asupra propriilor cariere, cât și asupra performanțelor companiilor.

Prin intermediul stagiilor de internship sau practicilor de vară, tinerii pot intra în contact direct cu mediul de lucru, se pot familiariza cu cerințele și procedurile specifice industriei în care doresc să se dezvolte și pot dezvolta relații profesionale valoroase. De asemenea, aceste oportunități de angajare temporară pot oferi tinerilor șansa de a-și descoperi pasiunile și interesele, orientându-i în alegerea unei cariere viitoare. Pe lângă faptul că tinerii obțin oportunitatea de a acumula experiență practică și de a-și dezvolta abilitățile profesionale, companiile beneficiază de energie proaspătă, idei inovatoare și perspective noi aduse de acești tineri entuziaști.Pentru companii, implicarea în programe de internship sau practici de vară le oferă posibilitatea de a identifica și recruta potențiali viitori angajați, contribuind astfel la dezvoltarea unei baze solide de talente”, susține Cristina Profeanu, fondatoarea agenției de recrutare cristinaprofeanu.ro.

Descrierea Companiei:

Agenția de recrutare cristinaprofeanu.ro recrutează și selectează candidații în vederea angajării, oferă coaching de carieră pentru candidații care vor reconversie profesională sau sunt la început de drum, organizează workshop-uri de comunicare specifică mediului de business.

SHARE:

ULTIMELE ȘTIRI

Sep 7,07:12

WORKSHOPURI, TURE FOTO ȘI ALTE SURPRIZE PENTRU PASIONAȚII DE FOTOGRAFIE, LA PHOTOSETUP IMAGEFEST

Sep 6,18:41

ALOCAȚIE COPII 2023: MODALITĂȚI DE ECONOMISIRE A ALOCAȚIEI COPIILOR PENTRU UN SPRIJIN FINANCIAR LA ÎNCEPUT DE DRUM

Sep 4,15:51

DIRECTORII INOVATORI DIN MARKETING, PASIONAȚI DE TRENDURI ȘI NOI TEHNOLOGII, SE REÎNTÂLNESC LA DIGICON 2023

Sep 1,14:19

FERMIERII ROMÂNI CAUTĂ SOLUȚII PENTRU SALVAREA PRODUCȚIEI PROPRII DE CEREALE PE FONDUL IMPORTURILOR IEFTINE DIN UCRAINA

Aug 24,17:44

Cele mai comune ȋnșelăciuni și cum să le eviți atunci când ȋți construiești o casă

Aug 21,13:04

Românii sunt tot mai interesați de cursuri pentru dezvoltare personală

Aug 18,16:06

DR. EGON CHOLAKIAN SE ADRESEAZĂ ÎN MOD PUBLIC LIDERILOR MONDIALI DESPRE DEZVOLTAREA FĂRĂ PRECEDENT A EVENIMENTELOR CLIMATICE DISTRUGĂTOARE

Aug 14,11:41

Analiză: Top Cinci Cele Mai Bune Credite De Nevoi Personale În Trimestrul Al Treilea Din 2023

Jul 25,13:38

Artesana, producătorul român de lactate minim procesate, are un nou Director General Executiv

Jul 3,14:45

Primul hub medical de Chirurgie Plastică din România își consolidează echipa de parteneri.

Jun 29,12:36

ÎNCEP ÎNSCRIERILE PENTRU ADMITEREA LA SINGURA FACULTATE DE ANTREPRENORIAT DIN ROMÂNIA CU BURSE DE 25.000 EUR

Jun 29,09:00

IRCC scade în iulie 2023. Care sunt previziunile privind IRCC?

Jun 23,11:35

Daniel Donici, Artesana, premiat internațional pentru realizările antreprenoriale, la Istanbul

Jun 20,11:35

Digitalizarea industriei de construcții ajută la reducerea costurilor cu 20%

Jun 20,11:32

Dressingz, startup-ul din domeniul modei circulare, a atras peste 300.000 de euro finanțare, ȋn două săptămâni, pe platforma de crowdfunding Rōnin

CELE MAI CITITE ȘTIRI

Două dintre cele mai mari agenții de Digital Marketing - MoLoSo Agency și SEOcupcake își unesc forțele

Echipă de români lansează o platformă de NFT-uri bazată pe Inteligență Artificială

Coșurile Bokashi Organko, soluție eficientă de colectare separată și valorificare a bio-deșeurilor ca bază pentru compost, disponibile în România