Dr. Vlad Gheorghiu / 21.03.2022 / 12:37

butonul de deschidere a chatului

Războiul din Ucraina poate provoca declanșarea unei noi crize pe piața imobiliară

Sectorul rezidențial din România a înregistrat o creștere a pretului mediu / mp de 16% în anul 2021, iar debutul acestui an arăta că trendul este în continuare de ascensiune. Acest trend era susținut atât de cererea mărită de case și apartamente, dar și de prețurile în creștere pentru materialele de construcții și terenuri. Războiul declanșat în Ucraina ar putea duce la o scădere a sectorului imobiliar? Va fi aceasta similară cu cea de la debutul crizei din 2008?

Prețurile terenurilor potrivite pentru dezvoltatorii imobiliari erau într-o creștere accelerată la finalul lui 2021 și începutul acestui an, cu un avans de 20-30% față de perioada similară a anului trecut. De asemenea, costurile au crescut cu 20-25% în construcții anul trecut, pe materiale prețurile mărindu-se cu 50%.

”Impredictibilitatea a atins cote maxime, influențând profund piața. În această perioadă de război în Ucraina, asistăm la o scădere temporară a cererii și intenției de cumpărare. Este posibil să avem parte din nou de începutul unui nou ciclu imobiliar, întocmai celui din 2008, declanșat de începutul unei noi crize economice. Cei care cunosc cu adevărat ciclurile imobiliare, știau oricum că acesta urma să se declanșeze în anii următori (1-4 ani). La 14 ani de la declanșarea crizei imobiliare din 2008, care a constituit începutul unui ciclu imobiliar, este posibil sa ne aflăm acum la începutul unuia nou ”, explică Dr. Vlad Gheorghiu, REALTOR si consultant imobiliar membru APAIR (Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania) afiliat NAR (National Association of Realtors din SUA).

Avertismentul consultantului imobiliar vine în contextul în care anul trecut s-a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor din sectorul imobiliar de după anul 2015, fiind segmente cu măriri și de peste 16%. În ceea ce privește precedenta perioadă de scădere a sectorului imobiliar din România, amintim faptul că în perioada iulie 2008- mai 2009 prețul caselor din România a scăzut cu 40%, iar în tot ciclu de scădere a pieței (2008-2014) acesta s-a contractat cu 50%.

Declanșarea războiului în Ucraina și declanșarea sancțiunilor asupra Rusiei, a dus deja la majorarea fără precedent a prețurilor la cereale, gaze naturale, energie electrică, materii prime etc. Domeniul imobiliar este interconectat și dependent de toate aceste fenomene, și cu siguranță nu are cum să nu fie afectat. Pe termen scurt, cel mai probabil va scădea cererea și intenția de cumpărare. De fapt, pot chiar să confirm deja că în urma discuțiilor cu mai mulți colegi, sunt multe tranzacții care erau programate să se finalizeze în această perioadă, și care, fie s-au amânat până la finalizarea războiului și lămurirea situației, fie s-au anulat cu totul”, spune Dr. Vlad Gheorghiu, consultant imobiliar REALTOR.

Scaderea cererii ar putea fi facilitată și de creșterea costurilor pentru creditele bancare. Luna trecută, Banca Națională a României a crescut dobânda de politică monetară de la 2% la 2,5%, care a devenit dublă față de cea din perioada similară a anului trecut (1,25%). Practic, această decizie se poate traduce și printr-o acordare mai grea a creditelor și printr-un cost crescut al acestora.

Consultantul spune că este posibil sa vedem scăderi ale prețurilor pentru casele particularilor în scurt timp, dar și ale dezvoltatorilor imobiliari care au o rată mare a profitului și care au interesul să țină vânzările la un nivel ridicat. El este de părere că există și un efect benefic al acestui război. Acesta poate accelera piața de tehnologii sustenabile (pompe de căldură, panouri solare, termoizolații mai performanțe ale imobilelor etc), astfel că noile dezvoltări imobiliare vor fi din ce în ce mai independente energetic.

Să fie acesta începutul unei noi crize imobiliare? Sincer, nu știu dacă poate să garanteze cineva așa ceva, eu personal nu am acel “glob de cristal”, nu știu unde se va reichilibra piața, dar cred totodată că datorită contextului actual, este foarte posibil”, explică Dr. Vlad Gheorghiu.

Despre

Dr Vlad Gheorghiu este REALTOR si consultant imobiliar, membru al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR) și afiliat National Association of Realtors din SUA (NAR). Este de profesie medic stomatolog, dar activează de 14 ani în domeniul imobiliar, unde oferă consultanță in segmentul rezidențial de lux. A pus la punct un sistem de vanzari eficient si performant, (structurat in 6 etape si 21 de pasi siguri), prin care rezultatele nu au intarziat sa apara, si in 2019, a reusit sa câștige titlul de Agentul Imobiliar de Reprezentare al Anului, fiind în concurență cu 10.000 de agenți din toată țara. Premiul a fost oferit CPI (Clubul Profesionistilor in Imobiliare, organizat de imobiliare.ro)

Descrierea Companiei: Dr Vlad Gheorghiu este REALTOR și consultant imobiliar, membru al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR) și afiliat National Association of Realtors din SUA (NAR). Este de profesie medic stomatolog, dar activează de 14 ani în domeniul imobiliar, unde oferă consultanță în segmentul rezidențial de lux.În 2019, a reușit să câștige titlul de Agentul Imobiliar de Reprezentare al Anului, fiind în concurență cu 10.000 de agenți din toată țara.

SHARE:

ULTIMELE ȘTIRI

Dec 30,15:30

Ce alternative au IT-iștii la Pilonul II de pensii după modificările codului fiscal? Investiția ȋn fonduri private vs. bani ,,ȋn mână”

Dec 30,15:30

BUGETELE ROMÂNILOR DE SĂRBĂTORI CRESC FAȚĂ DE ANUL TRECUT, DAR NU ȘI CANTITATEA ȘI CALITATEA CUMPĂRĂTURILOR. CE SFATURI OFERĂ SPECIALIȘTII ÎN FINANȚE

Dec 8,08:37

ASEE ROMÂNIA MIZEAZĂ PE O POSIBILĂ CREȘTERE DE 5% A VENITURILOR DIN OBȚINEREA CERTIFICĂRII VEEAM COMPETENCY PROGRAM

Oct 26,07:05

Care sunt cele mai noi tendințe ale utilizării AI ȋn marketing

Oct 17,13:45

Depozit-Virtual, revoluția românească din comerțul cu materiale de construcții, vizează extinderea în trei state europene

Oct 17,13:11

Criza forței de muncă se adâncește. Ce trebuie să facă angajatorii pentru a atrage candidați calificați

Oct 12,08:27

Peste 60% dintre marketeri au integrat AI ȋn activitatea profesională. Adoptarea AI și principiile etice ȋn folosirea sa, discutate la Digicon 2023

Oct 2,09:34

IRCC CREȘTE ȘI TINDE SĂ EGALEZE ROBOR. CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CREDITELE ROMÂNILOR ȘI CE RECOMANDĂ SPECIALIȘTII ÎN FINANȚE

Sep 7,07:12

WORKSHOPURI, TURE FOTO ȘI ALTE SURPRIZE PENTRU PASIONAȚII DE FOTOGRAFIE, LA PHOTOSETUP IMAGEFEST

Sep 6,18:41

ALOCAȚIE COPII 2023: MODALITĂȚI DE ECONOMISIRE A ALOCAȚIEI COPIILOR PENTRU UN SPRIJIN FINANCIAR LA ÎNCEPUT DE DRUM

Sep 4,15:51

DIRECTORII INOVATORI DIN MARKETING, PASIONAȚI DE TRENDURI ȘI NOI TEHNOLOGII, SE REÎNTÂLNESC LA DIGICON 2023

Sep 1,14:19

FERMIERII ROMÂNI CAUTĂ SOLUȚII PENTRU SALVAREA PRODUCȚIEI PROPRII DE CEREALE PE FONDUL IMPORTURILOR IEFTINE DIN UCRAINA

Aug 24,17:44

Cele mai comune ȋnșelăciuni și cum să le eviți atunci când ȋți construiești o casă

Aug 21,13:04

Românii sunt tot mai interesați de cursuri pentru dezvoltare personală

Aug 18,16:06

DR. EGON CHOLAKIAN SE ADRESEAZĂ ÎN MOD PUBLIC LIDERILOR MONDIALI DESPRE DEZVOLTAREA FĂRĂ PRECEDENT A EVENIMENTELOR CLIMATICE DISTRUGĂTOARE

CELE MAI CITITE ȘTIRI

Două dintre cele mai mari agenții de Digital Marketing - MoLoSo Agency și SEOcupcake își unesc forțele

Echipă de români lansează o platformă de NFT-uri bazată pe Inteligență Artificială

Coșurile Bokashi Organko, soluție eficientă de colectare separată și valorificare a bio-deșeurilor ca bază pentru compost, disponibile în România